Dan Bárta vyzývá: Sčítejte čápy!

23. květen 2014

Dan Bárta v hlavní roli nového klipu České společnosti ornitologické vyzývá: Sčítejte čápy, ať víme kolik jich u nás žije!

V těchto dnech se v hnízdech čápů bílých, ptáků roku 2014, začínají objevovat první mláďata. „Pozorování čápů a hlášení jejich hnízd do mezinárodního sčítání přestavuje chvilku velice příjemného zastavení během rušných všedních dní,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Proto se do něj již zapojilo přes 300 lidí a další se stále přidávají.“
Více než měsíc zahřívali čapí rodiče svá vajíčka a nyní jim nastává náročné období krmení mláďat. Na čapím webu cap.birdlife.cz můžete zaznamenávat i sledovat, co se na jednotlivých hnízdech děje.

Česká společnost ornitologická vyhlásila letos čápy Ptákem roku. Zároveň probíhá 7. mezinárodní sčítání čápů bílých a 3. celostátní sčítání čápů černých. „První mláďata máme hlášena už z několika hnízd a každý den přibývají další,“ říká Zdeněk Vermouzek. „Snad budou mít letos větší štěstí než loni, kdy se kvůli dlouhé zimě líhnutí asi o 14 dní opozdilo a nešťastně tak spadlo do chladného a extrémně deštivého června. Následky byly tragické.“ Jen asi čtvrtina čápů vloni úspěšně vyvedla mladé. Mnohá čápata uhynula promočená a podchlazená nebo z nedostatku potravy.

Jak zvládnou čápata letošní sezónu může pomoci zjistit každý zájemce o pozorování ptáků. Čápa bílého poznají všichni a mláďata na hnízdech jsou také dobře viditelná. Na webu cap.birdlife.cz mohou lidé přidávat svá pozorování a nahrávat fotografie. Vzniká tak unikátní databáze, která si klade za cíl zmapovat všechna hnízda čápů bílých na našem území. „Období líhnutí mláďat je ideální pro získání dalších cenných údajů. Právě jsme na náš web přidali novou mapu, ve které si mohou lidé najít, kde už se čápům vylíhla mláďata,“ říká Zdeněk Vermouzek.

V databázi evidujeme zatím více než 1100 čapích hnízd, z toho 300 jsme nově získali díky spolupracovníkům z řad široké veřejnosti. Přes web a speciálně zřízenou adresu cap@birdlife.cz lze také upozornit na případné problémy na hnízdech.

Pozorování čápů je nepochybně krásným zážitkem. Ornitologové proto ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku vyhlásili soutěž o nejkrásnější čapí fotku. „Soutěží se o opravdu zajímavé ceny, navíc vítězové naleznou své fotografie jak na putovní výstavě, tak v prestižním katalogu,“ láká k účasti Vermouzek.

Dosavadní výsledky sčítání čápů
počet hnízd v evidenci: 1134

z toho letos kontrolovaných: 736 (65%)
z toho počet hnízd s mláďaty: TO MUSÍME ZJISTIT PRÁVĚ V TĚCHTO DNECH!
letos obsazených hnízd: 617 (84% ze všech letos kontrolovaných)
počet letos nově registrovaných hnízd: 296
počet lidí, kteří do sčítání přispěli: 319

autor: Česká společnost ornitologická
Spustit audio