Civilizace: Historie v mapách

23. květen 2014

Jednou z výrazných novinek na knižním trhu letošního roku je Akademický atlas českých dějin. Jde o pozoruhodné dílo svým rozsahem i zpracováním.

S myšlenkou vytvořit mapy českých dějin si prof. Eva Semotanová pohrávala od konce 90. let. V roce 2004 už měla představy natolik jasné, že požádala o grant a projektu nestálo nic v cestě. Nastala náročná produkční práce s oslovováním autorů, specifikací jejich možností a potřeb budoucí knihy. Nakonec svůj čas a vědomosti atlasu věnovalo 69 vědců z různých oborů – archeologů, historiků, geografů, kartografů nebo geoinformatiků.

Akademický atlas českých dějin zpřístupňuje na mapách, kartografických modelech, vyobrazeních, grafech a kartogramech soubor vybraných poznatků moderní české historické vědy po roce 1989 o českých a československých dějinách s vazbami zejména na středoevropský prostor. Je rozčleněn na pět časových oddílů od pravěku po moderní dějiny. Kromě historických map byly do atlasu zařazeny také počítačové modely a mapy zpracované jako výstupy GIS, reprodukce starých map a vyobrazení nebo letecké snímky.

Hledání společné cesty mezi obory
Zajímavým momentem tvorby bylo sladění požadavků historiků a kartografů, které na počátku stály doslova proti sobě. Zatímco historici toužili po mapách s velkým množstvím detailů, které by co nejvíce osvětlily vývoj dějin v souvislostech, kartografové se množství detailů snažili omezit, aby udrželi přehlednost map. Dalším okamžikem, kterým historici tvůrce map trochu potrápili, byla forma, ve které jim předávali podklady. Někteří přicházeli s tabulkami, jiní s mapami nakreslenými rukou. Ovšem ve skutečnou výzvu se pro kartografy proměnilo znázornění II. světové války.

Pravěk versus moderna
Zatímco pro laika bude nejvíce komplikovaná představa české a moravské krajiny v pravěku, tvůrci atlasu vnímali tuto etapu ke zpracování jako snazší část práce. Mnohem komplikovanější pro ně totiž byli moderní dějiny. Čím mladší dobu zachycovali, tím měli větší množství dat a souvislostí, které historický vývoj země ovlivňovali. Doslova oříškem se pro kartografy stala II. světová válka. Najít cestu znázornění tak obrovského množství dat, které by vyjádřily průběh celé války, nebylo vůbec snadné.

Akademický atlas českých dějin patří k výjimečným pracím, které nebudou mít po řadu desetiletí opakování. Mnohé se můžete dozvědět z rozhovorů s tvůrci, které jsou součástí tohoto článku.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio