Fotky jsou zašlé, milostné dopisy nečitelné. Ale našly se! zve historik do expozice parašutisty Jana Kubiše

26. květen 2014

Jaký asi měl parašutista Jan Kubiš pocit, když se na něj za zatáčky řítil mercedes s Reinhardem Heydrichem? „Auto jede poměrně vysokou rychlostí, času na rozmýšlení je velmi málo,“ popisuje historik Zdeněk Špitálník, který si při nedávné rekonstrukci atentátu zahrál výsadkáře Jana Kubiše. V rozhovoru s Lucií Výbornou také přiblížil stálou expozici, kterou připravuje v Kubišově rodném domě.

Na některé hrdinské příběhy se zapomíná a málo se o nich mluví, neplatí to ale o atentátu na Heydricha. „Ani po roce 1948 se hrdinství obou parašutistů neznevažovalo, nepodařilo se vymýtit povědomí o těchto dvou mužích,“ míní Zdeněk Špitálník. Němci měli zprávy, že se něco chystá, věděli, kudy letoun s parašutisty letěl, protože systém pozorovacích stanic byl na vysoké úrovni. „Němci však byli sebevědomí, protože tři roky před tím se vlastně nic nedělo,“ nastiňuje.

Čtěte také

Perzekuce a zatýkání proběhlo po zradě Karla Čurdy. „Nejbližší rodinné příslušníky uvěznilo gestapo. Němci znali od Čurdy Kubišovo jméno a bydliště, ale ne jeho podobu,“ podotýká s tím, že se rodině Jana Kubiše před razií podařilo ukrýt veškeré materiály.

A právě soubor dokumentů a část stejnokroje nalezli nedávno pracovníci stavební firmy ukrytý ve schodišti, které vedlo na půdu. „Sedmdesát let se podepsalo na fotografiích, milostné dopisy jsou nečitelné a poškozené, ale je fascinující, že se našly,“ říká Zdeněk Špitálník.

Historik Zdeněk Špitálník hrál při rekostrukci atentátu na Heydricha rolu výsadkáře Jana Kubiše

Co vše obsahuje stálá expozice Jana Kubiše v jeho rodném domě? Jak se parašutisté připravovali na atentát na Heydricha? A jak probíhala nedávná rekonstrukce atentátu? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio