Josef Baxa: V metanolové kauze selhala kontrola státu

26. květen 2014

Tresty padly rychle. Pěst spravedlnosti byla tvrdá. Dozvíme se ale stejně rychle, jak mohla tak fatálně selhat kontrola státu?

Doživotí a mnohaleté tresty za mřížemi. Takový je zatím nepravomocný rozsudek prvního stupně v kauze metanol. Na české justiční poměry nebývale rychlý a nebývale tvrdý.

„Už na začátku policie pod dohledem státního zástupce koncentrovala velké množství sil, personálu a prostředků, aby zjistila, co se stalo. A aby vyvodila zodpovědnost vůči těm, kteří si to zaslouží,“ chválí předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Zároveň ale připouští, že policie nemá tolik prostředků, aby stejně postupovala i v jiných kauzách. „Navíc nikdo nezpochybňoval policejní postupy. Veřejnost byla tím, co se stalo, naprosto otřesená.“

Podíl státu
Pozastavuje se však nad tím, jak dlouho likérce všechno procházelo. „Jedná se o komodity, jejichž výrobu a distribuci má tradičně stát a jeho orgány pod kontrolou,“ zdůrazňuje Baxa podíl státu na celé kauze.

Co se tady vlastně kontrolovalo? Jak je možné, že se to rozrostlo do tak obrovských rozměrů? "Jsem trochu skeptik, jestli i na tyhle otázky budeme znát odpovědi stejně rychle jako na otázku viny.“

Čím je způsobena nízká účast v evropských volbách? O čem vypovídají výsledky voleb na Ukrajině? Máme povolit pivo za volantem? Aspoň to jedno? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , rota , Josef Baxa
Spustit audio