La Putyka si k narozeninám nadělila panenky

27. květen 2014

Akrobaté z Francie, Německa a Mexika se sejdou v představení Dolls českého novocirkusového souboru Cirk La Putyka. Premiéra 27. 5. zahájí Mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-Uff Trutnov.

Pět let svojí existence završí český soubor Cirk La Putyka premiérou představení Dolls, které dnes v Trutnově zahájí Mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-Uff. Principál souboru Rosťa Novák na inscenaci spolupracoval s umělci z Francie, Německa a Mexika. Do konkurzu, který vyhlásil, se přihlásilo 257 lidí z celého světa a z nich nakonec vybral pouhých pět.

A proč téma panenek? „Dolls v překladu neznamená jenom panenky, jsou to taky loutky nebo sošky. To téma jsem zvolil proto, že jsem se chtěl vrátit k rodinné tradici: k práci s materiálem, s objektem, s loutkou,“ říká Rostislav Novák mladší, potomek slavného loutkářského rodu Kopeckých.

Rosťa má jasnou představu

03130200.jpeg

Jedním z členů mezinárodního týmu je Josa Kölbel z Německa, který se s partnerkou Bellinou specializuje na vzdušnou akrobacii. Ačkoli mají s novým cirkusem i divadlem mnoho zkušeností, práce na této inscenaci je pro v něčem zcela nová:

„Máme režiséra, který nám dává velmi přesné pokyny. Je v tom samozřejmě i určitá tvůrčí svoboda, ale Rosťa režíruje s velmi jasnou představou, což je pro nás nová zkušenost. A také práce s panenkami je trochu náročná, protože jsme nikdy předtím nedělali s loutkami na scéně, nemáme s tím žádné zkušenosti na rozdíl od Rosti. Ale myslím si, že je to velmi zajímavé téma pro dnešní společnost. Všichni jsou čím dál tím víc individualisty, normální mezilidské vztahy a kontakty nahrazují prostřednictvím médií, techniky a taky panenek.“

Miminko za 200 dolarů

Také akrobatka Coline Mazurek vnímá téma Dolls jako velmi aktuální: „Je to zvláštní, mám pocit, že jsme se ocitli v nějaké nové životní etapě. Když vidím, jak si kluci hledají přes internet dívky jenom na základě nějakého obrázku, připadá mi to divné. Viděli jsme dokumentární film o mladém muži, co žije s gumovou pannou, jako kdyby to byla skutečná žena, nebo o manželské dvojici, která má spoustu malých miminek, vypadají úplně jako živá, ale ve skutečnosti jsou to jen panenky. Můžete si je koupit přes internet za dvě stě dolarů a vybrat si, jestli chcete bílé miminko, černouška nebo malého Číňánka. Říkám si, kam to spějeme? Možná ještě ani ne tak naše generace, ale ta budoucí.“

Mexický akrobat a tanečník Iesu Escalante se k týmu připojil jako poslední. Projekt ho od první chvíle nadchnul: „Pro mě je tento projekt zajímavý především tím, jak mísí různé disciplíny. Fascinuje mě, jak Rosťa pracuje, jak spojuje různé druhy umění, tanec, cirkus, divadlo. Takže jsem měl hned jasno, chtěl jsem do toho jít, protože se mi ta směs líbí.“

Na scéně vidíme velkou kovovou konstrukci připomínající rozříznutý dům. Nahlížíme do jednotlivých bytů a pozorujeme jeho obyvatele, kterými jsou nejen lidé, ale také figuríny a panenky. Scénografem je Jakub Kopecký, další potomek slavného loutkářského rodu.

V inscenaci je použita hudba Jana Balcara a Jindřicha Čížka, choreografy jsou Josef Fruček a Linda Kapetanea, kostýmy navrhla Kristina Záveská. Představení Dolls bude k vidění do 29. května v rámci festival Cirk-Uff Trutnov, poté zavítá do Brna a Hradce Králové a poslední týden v srpnu bude na programu pražského festivalu Letní Letná.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio