Alzheimerova choroba je nevyléčitelná, ale léčitelná

27. květen 2014

Naše populace stárne a lidí s Alzheimerovou chorobou bude neustále přibývat. Už dnes žije na našem území kolem 130 tisíc nemocných seniorů, kteří touto nemocí trpí. V pořadu Třináctka Plus na toto téma hovořila primářka gerontopsychiatrie Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vanda Franková.

Podle ní přibližně každý dvacátý senior nad 65 let u nás trpí nějakou formou demence, nad 80 let je to téměř každý druhý.

Primářka Franková hovořila i o prevenci Alzheimerovy choroby. V mládí je podle ní důležité rozšiřovat kapacitu mozku například intenzivním studiem. Ve vyšším věku se pak jako nejdůležitější ukazuje pravidelná tělesná aktivita, jako jsou rychlá chůze nebo chození s hůlkami. Svou roli hraje i udržování společenských kontaktů.

V Třináctce Plus hovořila i ředitelka Alzheimer Nadačního fondu Šárka Kovandová. Zmínila, že o informace o této chorobě je mezi lidmi stále větší zájem. Patronem Nadačního fondu je režisér Jan Hřebejk, který se podílel na přípravě speciálního bílého vína. Peníze z jeho prodeje putují na účet Nadačního fondu. Další informace se dozvíte na www.alzheimernf.cz.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio