Klasická medicína někdy zapomíná na pacientovu duši. Pomáhá to šarlatánům, varuje psycholožka

Marcel Wimmer zemřel letos v lednu na rakovinu krve. Bylo mu 45 let. Zemřel poté, co přestal s léčbou, když narazil na léčitele Jiřího Suchého, který vede společenství Slunce naděje. „Medicína často nemá čas zabývat se duší člověka. A pacient, který má strach, může chtít hledat záchranu jinde,“ říká v rozhovoru s Helenou Šulcovou psycholožka Laura Janáčková, když se zamýšlí nad tím, co mohlo Marcela Wimmera přimět, aby uvěřil samozvanému spasiteli.

Alternativní medicína má řadu podob. „A skutečně může pomoci,“ neskrývá Laura Janáčková, která jako psycholožka často pomáhá pacientům trpícím rakovinou. „Může jít o bylinky nebo o nastartování psychiky.“

„Kromě toho však alternativní medicína může i ublížit,“ dodává vzápětí. „A to právě prostřednictvím lidí, kteří využívají strachu a neznalosti lidí. Může to vést k zásadnímu zhoršení zdravotního stavu. Měla jsem dokonce několik pacientů, u nichž to skončilo smrtí.“

Čtěte také

Jádro problému podle ní může spočívat v přístupu klasické medicíny, která sice léčí tělo, ale duši pacienta zanedbává – ten pak hledá pomoc jinde, často u šarlatánů. „Proto je velice důležitá podpora okolí a psychologa. Člověk, který je vážně nemocný, nepotřebuje lítost, ale porozumění. Potřebuje nebýt se svou nemocí sám,“ zdůrazňuje Laura Janáčková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.