České dráhy vydají dluhopisy. Výnosem z nich chtějí zaplatit modernizaci vozového parku

28. květen 2014

Celkový objem této emise by měl dosahovat hodnoty stovek milionů eur. Jedná se již o pátou emisi, kterou dopravce vydává. O důvodech tohoto kroku jsme v Ranním Plusu mluvili s tiskovým mluvčím ČD Radkem Joklíkem.

Hlavním cílem této emise je podle Joklíka nahrazení krátkodobého financování dlouhodobým. Peníze, které touto emisí ČD získají, hodlají použít k financování investic, ke kterým má dopravce již uzavřené smlouvy.

Konkrétně se tedy jedná o financování modernizace vozového parku – jednotek railjet nebo modernizaci vlaků pro dálkovou dopravu.

„Smlouvy na nákup railjetů vznikly v minulosti a nebylo pro ně zajištěno financování. ČD v této otázce spoléhaly na prodej nádraží Správě dopravní železniční cesty. K této transakci ale zatím nedošlo. České dráhy se proto nyní musí postarat o to, aby se tyto nákupy, ke kterým existují závazné smlouvy, zaplatily,“ říká Joklík.

Národní dopravce plánuje do konce roku vydat korunové či eurové dluhopisy. Celkově tato emise nemá překročit hodnotu 5 miliard korun.

Skupina České dráhy za loňský rok vykázala ztrátu 1,953 miliardy korun. Předchozí emisi dluhopisů ve výši 4 miliard korun ČD uskutečnily v minulém roce. Ty jsou splatné v roce 2018.

autoři: Pavla Králová , bum
Spustit audio