Seriál: Mladé jazzové kapely - 1. díl

31. květen 2014

Po generaci třicátníků, která český jazz resuscitovala před několika lety, je tady generace nova – mladší. Jaká je, jsme se snažili zmapovat v novém seriálu, ve kterém představujeme mladé jazzové kapely: které mají již jistou profesionální úroveň, ale zatím většinou nemají nahrávací zkušenost.

Urban Trio Trio založil pianista a skladatel Jakub Urban poté, co se mu rozpadla předchozí sestava, Urban Quintet. Dalšími členy skupiny jsou Jakub Antl (kontrabas, baskytara) a Ondřej Sluka (bicí). „Na podzim 2011 proběhl improvizovaný koncert v klubu v Jihlavě a od té doby úzce spolupracujeme. Známe se z Konzervatoře Jaroslava Ježka a z jiných projektů,“ vysvětluje kapelník.

Jednotliví členové skupiny se věnují i dalším projektům, ať už jde o jazz (Jan Smigmator, Ondřej Kabrna Trio, Michal Gera, František Uhlíř, Lucie Zemanová & her Soul Sisters) nebo pop (Nightwork, Daniel Landa, Kamil Střihavka, Iva Frühlingová a další). Všichni absolvovali Konzervatoř Jaroslava Ježka, Jakub Antl i navazující Vyšší odbornou školu.

 

Kromě toho, že pravidelně vystupují v českých klubech, se mohou chlubit i opakovanými hudebními návštěvami Egypta. „Do Egypta jezdíme často a rádi,“ líčí Jakub Urban, „působí tam na nás celková změna, klima, kultura, způsob života lidí… A byli jsme také velmi mile překvapeni, že je o jazz v Káhiře velký zájem. Zejména u mladých lidí. Festival, kterého jsme se zúčastnili v březnu 2014, byl zcela vyprodán. Lidé tleskají po každém chorusu a baví se. Jsou otevřenější než tuzemští posluchači a turisté.“

Fake Moustache Projekt s názvem Fake Moustache (Falešný knír) vznikl v Praze v roce 2012. „Název kapely mě jen tak napadl. S hudbou nemá moc společného, ale připadal mi zvučný,“ vysvětluje zakladatel skupiny, kytarista Vladimír Mikláš.

Sestava se dala dohromady zčásti na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka, částečně na společných jam sessions. „Hrajeme především vlastní skladby s originálním zvukem, který vychází z našeho rukopisu. Přirozeně kombinujeme fusion s rockem a elektronikou. Originalita je hlavně v odlišném přístupu k melodické složce,“ popisuje kapelník. Česko-slovenskou sestavu kromě něj tvoří Zbyněk Polívka (tenorový saxofon), Iva Korgerová (piano, syntezátor), Rasťo Uhrík (baskytara, kontrabas) a Karol Žabka (bicí).

 

Nejbližším konkrétním plánem skupiny je natočení debutového alba. Do studia, budou-li finanční zdroje, by chtěl Vladimír Mikláš zamířit v září.

Tres Quatros Kvintet Skupina vznikla v roce 2009 a hraje v obsazení: Lukáš Duchoň – klávesy, Jaromír Viteker – kytara, Petr Smékal – saxofony, Ondřej Klusáček – bicí/Michal Jirásek – bicí. Hrají instrumentální hudbu postavenou na funkovém groovu, prokládaném spontánními energickými sóly.

 

Skupina na sebe výrazně upozornila v roce 2013 na festivalu Mladí ladí jazz, v jehož rámci vyhrála soutěž Jazzfruit. Jako odměnu za vítězství mohla prakticky zdarma natočit své debutové CD, které by mělo vyjít letos v září a které bude obsahovat osm autorských skladeb. „Díky vítězství v soutěži jsme si také zahráli před plným Jazz Dockem jako předkapela Dana Bárty a Robert Balzar Tria nebo v Drážďanech v klubu Tonne,“ vyjmenovává saxofonista Petr Smékal.

Chocofly „Původně jsme se chtěli jmenovat Čoko Moucha, ale nečekaně jsme zjistili, že tento název už používá někdo jiný. Nakonec jsme tedy zvolili překlad Chocofly – to je mezinárodní a dobře zapamatovatelné,“ vysvětluje trumpetista Honza Vondryska. Jeho spoluhráči jsou Lukáš Kosek (kytara), Karel Hubáček (basa), Slávek Glaser (klávesy) a Zdeněk Pec (bicí).

První koncert skupiny Chocofly proběhl na jaře 2012. V létě následovalo natočení prvních nahrávek a od té doby odehrála kapela asi dvacet koncertů v klubech a na festivalech. Za svou domovskou scénu považují brněnskou Starou Pekárnu, kde si pochvalují především skvělé publikum.

 

Hudba Chocofly vzniká společnou tvorbou ve zkušebně, ale základem bývá nápad, který přinese většinou Honza Vondryska. „Společně pak ten nápad rozvíjíme a dotváříme. Základním ideálem naší hudby je, aby naše skladby bavily jak nás samotné, tak i diváky, kteří třeba nejsou vyhraněnými fanoušky jazzu,“ dodává trumpetista.

Na svém kontě mají zatím pouze digitálně vydané demo se dvěma skladbami. V současné době skupina plánuje další natáčení. Přestože už mají materiál na celé album, zatím plánují vydat spíše EP. „Nahrávat budeme v létě a na podzim připravujeme křest EP v Praze. Následně potom chystáme další koncerty po republice a také v Polsku a Německu,“ prozrazují plány na letošní rok.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.