Mezi Libercem a Ústím nad Labem po roce znovu pojedou rychlíky

29. květen 2014

Už v neděli začnou opět po roce jezdit rychlíky z Liberce do Ústí nad Labem, a to i včetně úseku z Křižan do Rynoltic. Trať se opravovala kvůli sesuvu půdy, kterou vloni způsobila povodeň. Osobní ani turistické vlaky se ale zatím na trať nevrátí. Za všechny osobní vlaky a jeden spěšný bude nadále mezi Libercem a Jablonným v Podještědí jezdit zvláštní autobusová linka.

Železniční trať poškodila povodeň přesně před rokem. Správa železniční dopravní cesty začala s opravami vloni v listopadu a celkové náklady se vyšplhaly na 68 milionů korun.

Musel se opravit sesutý svah, tedy rozebrat zbytky poškozeného svahu, odstranit popadané stromy a odtěžit vodou nasáklé části sesuvu. Konstrukce nového svahu se musela vyztužit pomocí geomříží. Ty pomohou zvládnout tlaky masivu na železniční násep. Výluka se využila i k opravám některých úseků.

Na trati mezi Libercem a Ústím nad Labem budou zatím jezdit pouze rychlíky. Prvním spojem bude v neděli 1. června rychlík, který z Liberce odjíždí před půl sedmou ráno a přes Českou Lípu a Děčín zamíří do cílové stanice Ústí nad Labem, kam přijede po půl deváté.

Osobní vlaky obce nechtějí

Na trať se vrátí sedm párů rychlíků a jeden spěšný vlak z Děčína do Liberce. Osobní ani turistické vlaky se ale zatím na trať nevrátí.

Liberecký kraj jednal s obcemi Křižany a Zdislava o navrácení vlakového spojení. Z jednání ale podle tiskového mluvčího kraje Jiřího Langra vyplynulo, že obcím současný stav s náhradní autobusovou dopravou vyhovuje. Cestujícím se líbí, že na autobusovou zastávku to mají blíže než na tu vlakovou.

Autobusy budou vlaky nahrazovat do prosincové změny jízdních řádů. I poté se ale současně s vlakovou dopravou bude jednat o zachování té autobusové. Podle Libereckého kraje je i tento způsob dopravy levnější. Ušetřilo se zhruba 10 miliónů korun.

autoři: Eva Malá , vman
Spustit audio