Vydatné deště způsobily na Jesenicku bleskové povodně

29. květen 2014

Přívalový déšť způsobil ve středu 28. května v podvečer lokální záplavy na několika místech v západních Čechách a na Jesenicku. Srážky postupně ustávají a situace se stabilizuje, na většině území ale stále platí výstraha pro povodňovou bdělost. Meteorologové nechávají až do 21 hodin v platnosti výstrahu před lijáky, silnými bouřkami i povodněmi. Lidé už začínají sčítat škody.

Hladina vodních toků na Jesenicku zvolna klesá. Černý potok má druhý stupeň povodňové aktivity, voda opadá také na Vidnávce, kde platí první stupeň. Říčka Bělá je v normálu. Voda valící se z kopců a polí ale zatopila desítky rodinných domů a zahrad. Místy spadlo skoro 90 milimetrů srážek

Ve středu večer zasedl v Jeseníku krizový štáb a řešil, jak pomoci nejpostiženějším místům. S velkou vodou se v regionu stále potýká sedm vesnic. Hasiči z Olomouckého kraje se během noci nezastavili.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.