Na den ministrem školství. Dnes si to vyzkouší jedenáctiletý Jakub z Pardubic

30. květen 2014

Ministerstvo školství dnes čeká nestandardní den. Vést rezort si vyzkouší jedenáctiletý Jakub Zeman ze základní školy Pardubice-Dubina. Vyhrál totiž výtvarnou soutěž "Jeden den ministrem". V ní měly děti z prvního stupně základních škol namalovat svého ideálního učitele. V Ranním Plusu jsme mluvili s Jakubem a ministrem Marcelem Chládkem.

Jakub bude dnes celý den doprovázet ministra Marcela Chládka. Zúčastní se porady s náměstky, bude besedovat se žáky čtvrtých tříd a odpoledne bude vystupovat na tiskové konferenci.

„Do soutěže mě přihlásila paní učitelka. Já sám se ale zúčastňuji všech soutěží, které jsou. Baví mě to,“ řekl nám ve vysílání Jakub.

Na učitelích by Jakub nic neměnil. Ale možná by zrušil povinnou školní docházku.

Jeho obrázek vybrala porota z více než dvou tisíc, které děti do soutěže zaslaly. Ideální učitel by podle něj měl mít vztah ke kreativitě, měl by umět zpívat, vyučovat zábavnou formou a také pracovat s moderní technikou.

„Program dne jsme se snažili přizpůsobit běžnému provozu tak, aby Jakub viděl práci ministra. Některé aktivity jsme samozřejmě omezili. Těžko bychom pravděpodobně odůvodňovali, kdyby se mnou Jakub šel například hlasovat do Senátu,“ říká ministr Chládek.

Z nasbíraných obrázků hodlá ministr udělat výstavu. Rád by v této akci ke Dni dětí v příštích letech pokračoval.

autoři: rkr , Pavla Králová
Spustit audio