Pokud cestovka zbankrotuje, musí vám vrátit zálohu. Na to je zákon!

30. květen 2014

Cestovek je u nás víc, než kolik trh snese. Možnost velkého výběru tak přináší i víc rizik. Jak moc se cestovka může svézt na vaší dovolené?

Majitel cestovní kanceláře a člen představenstva Asociace cestovních kanceláří Jan Papež varuje: „Lidé nesmí být naivní a dát si s výběrem dovolené záležet.“

Základním prvkem práce v cestovní agentuře by měl být spokojený klient. Ten se totiž automaticky vrací, a majitel tak ušetří například za marketing. „K nám se vrací až 85 procent lidí,“ chlubí se Papež.

Klient musí mít zaručené především dvě věci. První je bezpečný návrat ze zahraničí, pokud CK zkrachuje. Druhá je vrácení zálohy pokud kancelář bankrotuje. „O to je postaráno zákonem nařizující pojištění proti úpadku,“ říká.

Čtěte také

Cestovních kanceláří a agentur je v České republice až příliš mnoho. Registrovaných jich je 967. Trh přitom rozměrem odpovídá tak 500. „Na druhou stranu je tu aspoň velká možnost výběru,“ říká Papež.

Na cestovním ruchu nejde podle Papeže tak lehce zbohatnout jako na ropných olejích. „Na oplátku cestujete po světě, potkáváte se s různými lidmi. To zažijí jen umělci,“ říká.

Jan Papež

Jak kultivovat trh
Asociace cestovních kanceláří je instituce, která se stará o zájmy kanceláří a agentur. Měla by se tedy zajímat především o zájmy kanceláří, které sdružuje.

Jejím největším úkolem je kultivace trhu a často se tak staví na stranu klientů proti některým agenturám. „Kultivace trhu znamená, aby lidé neměli obavu cestovat s námi,“ vysvětluje Papež.

Jaké jsou krásy Egypta. Proč je pořád populární Chorvatsko? Jak si vybrat správnou dovolenou? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.