Quijote 21. století osedlá v centru Budějovic starou motorku. Malé divadlo má premiéru

30. květen 2014

Kvůli Quijotovi budou herci Malého divadla v Českých Budějovicích plavat v řece Malši, jezdit po ulicích na motorce a házet po autech rajčata. Jihočeské divadlo uvádí adaptaci slavného Cervantesova románu.

Soubor Malého divadla, které patří pod Jihočeské divadlo, 30. května uvádí v premiéře volnou adaptaci románu Miguela de Cervantese. Divadelní představení je zasazeno do historického centra Českých Budějovic.

Kostýmy inspirovalo město a Fellini
Režisér Petr Hašek obsadil do Quijota celý soubor Malého divadla. Místy až cirkusové kostýmy nenechávají diváka na pochybách, že jde o Quijota 21. století. Kostýmy podle dramaturgyně Heleny Kebrtové přímo odkazují na centrum města, které je plné zákazů a příkazů. „Inspirovala jsem se samotným městem, barvami dopravních značek, ale také Felliniho filmy,“ říká Kebrtová.

Postavu Quijota ztvárnil Janek Lesák, nový kmenový režisér Malého divadla. „Náš Quijote je aktuální v tomtéž, v čem byl aktuální tehdy. Když bojoval s větrnými mlýny, byl za blázna, ten náš bojuje s městem a také se jako blázen představuje hned na začátku,“ vysvětluje Lesák.

Premiérové představení Quijote začíná dnes v 19 hodin na nádvoří Galerie Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio