Pozor! Aktivita klíšťat právě kulminuje

30. květen 2014

Sezóna klíšťat je v plném proudu, protože je vlhko a teplo. Jaká infekční onemocnění nám od nich hrozí a jaký mají průběh? Zeptali jsme se Miroslavy Burýškové, molekulární bioložky a vedoucí laboratoře Protean.

Klíšťata přenášejí dvě zákeřné choroby, kterými jsou klíšťová encefalitida (zde je možné očkování u lidí i zvířat) či lymská borelióza (očkuje se pouze u zvířat - u koček nemá smysl, protože boreliemi netrpí).

Jestli je klíště infikováno některou z chorob, se dá laboratorně vyšetřit. "Dobré je znát i hodnoty pro tzv. ehrlichiózu, což jsou bakterie napadající bílé krvinky a tím oslabují organizmus. Jejich vyšetření se běžně nedělá, ale je dobré ho znát, protože na ehrlichie zabírají jiná antibiotika, než na borelie", vysvětluje molekulární bioložka Miroslava Burýšková.

V České republice je zhruba 16% klíšťat napadených boréliemi, 3% přenášejí klíšťovou encefalitidu.

Klíšťová encefalitida může mít při nekomplikovaném dopadu na organismus podobu mírné chřipky. Protilátky si vytvoříme doživotně. Při oslabení organizmu ale napadá nervový systém a může způsobit fatální doživotní následky. Očkování proti ní je tedy určitě na místě.

Lymská borelióza je zákeřná v tom, že se nemusí projevit její 1. stádium - červený kruh kolem ranky, kdy každý lékař okamžitě podává antibiotika a je po problému. Ve chvíli, kdy toto stádium přeskočí, může náš zdravotní stav doživotně velmi negativně poznamenat. Protilátky se mohou dočasně vytvořit, ale není to doživotní jistota.

Infekčnost klíštěte můžeme nechat vyšetřit. Výsledek se dozvíme do 3 pracovních dní a v případě pozitivní zprávy máme šanci vše probrat s praktickým lékařem. Klíště zabalíme do mikrotenového sáčku, přelepíme, vložíme do obálky a pošleme poštou do příslušné laboratoře.

"Nebezpečí nákazy stoupá s dobou přisátí klíštěte. Běžně se uvádí 30%. Je tedy pak na zvážení každého, jestli podat proti případným boréliím antibiotika hned a na pár dní, spíš preventivně, nebo čekat měsíc na výsledky z krve a pak brát antibiotika i silnější, na 3 týdny i s tím rizikem, že už nemusí zabrat," popisuje možné varianty paní doktorka.

Jak správně odstranit přisáté klíště?
Nedusit, nedrtit, nemazat, netrhat a vyndat co nejdříve, ideálně kartou na klíšťata. U těch nejmenších vlhkou vatovou tyčinkou "vystrnadit" z rány. Klíště nerozmáčknout, aby obsah střev do rány nevytekl. Když se klíště přetrhne a kusadla v nás zůstanou, panikařte, nic se neděje, zde už infekce nehrozí. Ránu nezapomeňte vydezinfikovat. Naše tělo už si dál poradí samo.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio