Parkinsonova choroba a cvičení se Zdeňkou Šupíkovou (1)

1. červen 2014

Parkinsonova choroba patří k nemocem, které postupně dokáží jinak zdravého člověka proměnit v lidskou trosku. Lidé, kteří touto chorobou trpí, ale mohou své potíže zmírnit a hlavně – zpomalit.

Pomocníkem je v tomto případě pravidelné cvičení. Cvičit mohou pod dohledem zkušených terapeutů ale protože je v tomto případě nutná pravidelnost a nejlépe pohyb každodenní, cvičit mohou i sami – doma.

Své o tom ví i mnohaletá cvičitelka paní Zdeňka Šupíková. Už dlouhá léta chodí cvičit do ostravského Klubu parkinsoniků. Původně ji tam zavedla choroba jejího manžela, kterému chtěla pomoci. Dnes už patří ke stálým členům a hlavně – snaží se pomáhat i dalším lidem.

„S pohybem začněte už po probuzení na lůžku,“ radí paní Zdeňka v prvním červnovém dílu naší pravidelné nedělní rubriky. „Začněte správným prodýcháním a pak postupným protahováním těla, které budete celý den potřebovat.“

A jaké že to jsou cviky? Úplně jednoduché! Zvládne je člověk zdravý i nemocný, mladý i starý. Každý cvik je také třeba opakovat podle pohybových možností šestkrát až sedmkrát.

A co je při cvičení úplně nejdůležitější? „Důležité je všechno – provedení cviku, správné dýchání, opakování... Ale úplně nejdůležitější je pravidelnost a vytrvalost,“ velmi rychle na otázku odpovídá paní Šupíková.

A právě poslední dvě schopnosti řada lidí postrádá. Právě těm jsou určena skupinová cvičení, kam mohou pravidelně docházet a nechat se třeba inspirovat a povzbudit úspěchy jiných.

Pokyny ke cvičení najdete v popiscích jednotlivých snímků ve fotogalerii.

autor: š.iva
Spustit audio