Protahování prodlouží hráčům kariéru, říká kondiční trenér Liberce

30. květen 2014

Kvalitní letní příprava je podle mnohých základem úspěšné sezony hokejového mužstva. Většina z nich má proto ve svém realizačním týmu kondičního kouče, který vede hráče během suchých tréninků. V týmu Bílých Tygrů Liberec vykonává tuto funkci Tomáš Krámský.

„S Pavlem Hynkem dáváme dohromady koncept metod a bloky, jak by měly tréninky vypadat.,“ popsal svou roli kondiční trenér Liberce Tomáš Krámský. Během přípravy má hlavnímu trenérovi Hynkovi co mluvit do stavby jednotlivých tréninků.

Po posilování následuje důležitý strečink: „Protahování je nedílnou součástí tréninkových metod. Odplavuje ze svalů laktát, což je dost nepříjemná látka – kyselina mléčná. Proto potřebujeme protahovat, aby se škodliviny odplavily ze svalů,“ vysvětluje kondiční kouč Bílých Tygrů.

Protahování přitom u hráčů určitě není nejoblíbenější částí tréninku – není jednoduché dotknout hlavou napnutých nohou. U profesionálního hokejisty je ale pořádný strečink základem, který přispívá v hráčské dlouhověkosti.

„Je to hlavně o zvyku hráčů. Postupem času přijdou na to, že jde o jednu z věcí, které jim prodlouží kariéru,“ říká Tomáš Krámský.

Své svěřence ale nechce hodnotit a nejlépe fyzicky vybaveného tenistu Bílých Tygrů neprozradí: „Na soustředění se snaží všichni. Neexistuje výjimka, která by ulívala,“ chválí liberecké hokejisty kondiční trenér. Jejich snaha během letní přípravy by se mohla projevit i na ledě.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio