Mladí lidé nejsou ignoranti, tvrdí ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota

2. červen 2014

Dnes v podvečer budeme znát vítěze ceny Gratias Tibi. Toto ocenění je pro mladé lidi, kteří pozitivně ovlivňují život ve své komunitě nebo v celé společnosti.

„Často zaznívá, že mladí lidé jsou ignoranti, chtějí se jenom bavit, nic pořádného nedělají a zajímá je jenom Facebook. Už jenom to, že přišlo 140 nominací, potvrzuje, že tento častý vžitý stereotyp není pravdivý,“ uvedl v našem vysílání Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Škála projektů, které se do soutěže přihlásily, je široká. Mladí lidé se rozhlédli po okolí, kde žijí, a snaží se nabídnout řešení problémů.

„Nelíbí se jim to, jak těžký mají pohyb s kočárky mladé ženy ve vesnici nebo ve městě. Navrhnou místnímu zastupitelstvu, jak tuto situaci ošetřit. Zamýšlejí se nad tím, jak využít uvolněný prostor po kasárnách. Hodně projektů je o mezigeneračním setkávání. Studenti nebo žáci základních škol docházejí do nějakého zařízení pro seniory a společně něco dělají,“ přiblížil Karel Strachota.

Ceny laureátům dnes v pražském kinu Lucerna předají například sestra Jana Zajíce Marta Janasová, předobraz jedné z postav Rychlých Šípů Jindřich Hojer nebo spisovatel Jiří Stránský.

Mediálním partnerem cen je Český rozhlas.

autoři: mvo , bum
Spustit audio