V sobotu na Ladronku, v červenci do Rudolstadtu

9. červen 2014

Začíná éra letních festivalů. Tou nejbližší akcí je Respect v pražském parku Ladronka, počátkem července následuje žánrově spřízněný festival v Rudostsadtu, německém městě, které je pravidelným cílem řady posluchačů z Česka. Programem obou akcí vás v pondělní Čajovně 9. června provede Petr Dorůžka.

K největším magnetům Respectu patří každoročně hudba z Afriky. Zpěvák a flétnista Yacouba Momouni z Nigeru patří do stejné hudební rodiny jako Salif Keita či Mory Kante, s nimiž sdílí příslušnost k tradicím západní Afriky. Snadno ho ale identifikujete - ve zvuku jeho skupiny Mamar Kassey dominuje flétna ovládaná s virtuózní lehkostí.

Na Respectu zazní i hudba Skandinávie, specialitou finského hudebníka Pekko Käppiho jsou archaické nástroje - a zvláště pak kuriózní lyra zvaná jouhikko. Křesťanští kazatelé považovali jouhikko za nástroj ďábla a často se stávalo, že nástroje pálili na hranicích. Zásluhu na tom, že jouhikko nezmizelo úplně, má nová generace hudebníků. Pekko Käppi obrátil ďábelskou symboliku extrémistických kazatelů na ruby a svůj nástroj ozdobil pirátskou lebkou a hnáty. Provokativní design mají i další nástroje jeho skupiny, například elektrická kytara se třemi strunami, vyrobená z krabice na doutníky.

Zcela jiný typ hudby hraje další z účinkujících festivalu Respect, skupina s poněkud surrealistickým názvem Yiddish Twist Orchestra. Skutečně čerpá z židovské subkultury z éry, kdy tanečnímu parketu vládl twist - ale jinak než byste očekávali, její inspirací je hudba z londýnských komunit, kde se mísily židovské prvky s inspiracemi přistěhovalců z Jamajky.

Letošní festival Respect proběhne tuto sobotu a v neděli 14. a 15. června v pražském parku Ladronka a k dalším účinkujícím patří dvojice virtuózních houslistů z Indie - Ganesh & Kumaresh, etiopská sestava Fendikači psychedelické retro z Bangkoku.

O tři týdny po Respectu se nedaleko našich hranic, asi dvě hodiny jízdy autem za Chomutovem, koná další festival s obdobným zaměřením - a s nabídkou odpovídající mnohonásobně vyššímu rozpočtu. Všichni znají tuto akci pod jménem Rudolstadt, což je hostitelské městečko, které každý první červencový weekend ožije hudbou, souběžně probíhající na více než 20 otevřených a krytých podiích, počet účinkujících se každoročně pohybuje kolem stovky.

Jedno z velkých podií rudolstadtského festivalu bude hostit vynikající britskou skupinu Oysterband s neméně slavnou zpěvačkou June Tabor, která patří ke stejné hudební generaci jako legendární skupiny Fairport Convention či Steelye Span.

Na blížící se festivaly zveme v pondělní Čajovně 9. června, poslouchat nás můžete zde.

Spustit audio