Miláček Hollywoodu přihlížel sametové revoluci v Československu. Obdivuji vás, řekla

3. červen 2014

Když se někdejší americká dětská filmová hvězda Shirley Temple Blacková stala velvyslankyní v Praze, politika ji tak pohltila, že i svého psa pojmenovala Gorbi – podle sovětského vůdce Michaila Gorbačova.

Spojené státy zastupovala v Československu na přelomu 80. a 90. let velvyslankyně Shirley Temple Blacková. Zprávu o tom, že se bývalá hollywoodská hvězda stane velvyslankyní v Praze, přinesl 3. června 1989 deník Svobodné slovo. Pověřovací listiny předala diplomatka prezidentu Husákovi v srpnu. Za pár měsíců se stala svědkem bouřlivých změn.

„Jsem stále velmi zaneprázdněná a obdivuji, co děláte. Vaše svoboda a demokracie pro mě znamená fantastickou zkušenost,“ řekla Československému rozhlasu po sametové revoluci velvyslankyně Shirley Temple Blacková, bývalá dětská filmová hvězda.

Její písničky si zpíval i americký prezident Roosevelt

Roztomilá kudrnatá holčička hrála už od čtyř let a v roce 1934 se proslavila snímkem Zářící oči. Dostala zvláštního Oscara jako uznání za přínos k filmové zábavě. Byla miláčkem národa, kterému dodávala optimismus v době hospodářské krize.

Její písničky si zpívala celá Amerika a pobrukoval si je i tehdejší prezident Franklin Delano Roosevelt. Říkal, jak je skvělé, že během této krize může Američan zajít za 15 centů do kina, podívat se na usmívající se dětskou tvář a zapomenout na starosti.

V roce 1950 se Shirley podruhé vdala za obchodníka Charlese Blacka, a tak ukončila svou filmovou kariéru. Věnovala se charitě a diplomacii. V Praze byla v roce 1968 svědkem vpádu vojsk Varšavské smlouvy, v roce 1989 ji vláda George Bushe staršího poslala na americkou ambasádu v Praze. Zvala na ni disidenty a zblízka sledovala demonstrace proti režimu.

Čtěte také

Václavu Havlovi chtěla věnovat boxera

„Měla prezidenta Václava Havla ráda a zasloužila se také o to, že dostal první pancéřovanou limuzínu od americké vlády. Na kočičích hlavách, které na Hradčanech jsou, se auto houpalo a Václav Havel z toho dostával mořskou nemoc. A tak se příliš nepoužívalo,“ prozrazuje Michael Žantovský, nynější český velvyslanec ve Velké Británii.

Shirley Temple Blacková

„Když se s ním přišla před odjezdem rozloučit, dokonce mu nabídla, jestli by si nechtěl vzít jejího psa. Shirley měla boxera, kterému říkala Gorbi, což bylo v té době populární jméno, ale prezident už psa měl,“ dodává.

Po skončení diplomatické mise v Praze v roce 1993 odešla Shirley Temple Blacková z diplomatických služeb a věnovala se rodině a manželovi. Zemřela ve svých 85 letech.

Víte, kdo je ta stepující holčička? Samotná americká hvězdička 30. let Shirley Temple!

autor: jas
Spustit audio