Chovatel v ZOO? Rizikové povolání. Tu a tam padne i facka, třeba od lemura

3. červen 2014

Chovatel zvířat v zoologické zahradě musí počítat s tím, že dostane od svého svěřence nafackováno. Někdy si taky popláče. To když je zvíře odváženo do jiné zahrady na druhý konec světa a taky musí počítat s tím, že ať dělá, co dělá, se zvířetem nehne, pokud na to zrovna nemá náladu. O své práci chovatelů v Tandemu hovořili Šárka Krčilová a Marek Dohnal.

Marek má na starosti kopytníky. Stará se i o žirafy. V Tandemu se svěřil, že žirafí sameček Zuberi mu dává opravdu hodně zabrat. „On ze svého dvorečku prostě nevyleze. Zkoušel jsem ho i vyhladovět, nic. Radši by umřel hlady, než by vylezl ven. Je tam spokojený. Možná je to dáno tím, že je uměle odchován a proto se tak bojí opustit to, co dobře zná. Nevím.“

Žirafí kluk Zuberi je malý nevychovanec

Marek Dohnal zavzpomínal také na situaci, kdy Zuberi dokonce odmítl překročit několika centimetrový pás sněhu. „Zvyšuji na něj hlas, snažím se ho různě strkat, nic na něj neplatí. Ani laskominy. Manipulace s ním je hodně těžká. Zvlášť, když nechce chodit. Máme tam i klacky. Je to takový malý nevychovanec,“ směje se Marek Dohnal.

Někdy se také přihodí, že chovatel dorazí do práce a musí své svěřence spočítat. U antilop je to snadné. „Jsou tam velké a menší, to je v pohodě. Třeba u kaloňů je to těžké. Visí nahoře, a když mají malé, tak je schované pod křídlem. Koukáte, koukáte a pod křídlem má bouli, tak víte, že tam je mladé,“ popisuje denní rutinu chovatele Marek Dohnal.

Když posíláte svého svěřence pryč, ukápne i slza

Být chovatelem je sice romantické povolání, ale také je to velmi těžká profese. Mnohdy je náročná i psychicky. „Pokud se narodí zvíře v jihlavské ZOO, chovatel ho zná odmalička, pečuje o něj. Najednou přijde příkaz, zvíře pojede někam. Nejlépe hodně daleko. To je pro ně těžké,“ vysvětluje tisková mluvčí Kateřina Martínková.

Šárka Krčilová se stará o lemury a těžké chvilky si zažila na podzim. Bylo odchyceno šest jejích lemurů, jeden byl její velký oblíbenec. Byli posláni na Ukrajinu. „Jednoho samce jsem měla hodně ochočeného, ten se nechal hladit, bral si z ruky. To bylo hodně těžké, to i slza ukápla. Člověku se vrátí celé ty roky, kdy utekl a neutekl, kdy si nechal pohladit bříško. Ale to k téhle práci patří.“

Lemur mi nafackoval

Chovatel má ovšem na starost i zvířata, která k němu dorazí z jiných zahrad. To je pak na místě opravdu respekt. Šárka Krčilová v Tandemu zavzpomínala na situaci, kdy se musela naučit vycházet se samcem z plzeňské zoologické zahrady.

„Dal mi výstrahu. Normálně mi nafackoval. Sáhla jsem mu do misky, to se mu nelíbilo. Kdyby přišlo na kousnutí, to by bylo horší. Lemuři vypadají jako mazlíčci, ale mají velmi ostré zuby. Byl převychován. Dostal miskou po zadku. Velmi brzy pochopil, že v Jihlavě to děláme takto,“ vypráví mladá chovatelka Šárka Krčilová.

V současné době velký stavební ruch v jihlavské ZOO utichá. Vloni se otevřela Africká savana, Australská farma. Letos dokončují pavilon Asie a současně se pustili do tropického pavilonu. A vzkaz od tiskové mluvčí Kateřiny Martínkové: „Tobogan už je v provozu.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio