Neplatit výživné na dítě je trestným činem, neplatič může být stíhán už po 3 měsících

4. červen 2014

O výživném po rozpadu rodiny i o způsobech, jak se na neplatiči domoci zaplacení, hovořil v pořadu Třináctka Plus advokát Luděk Voigt.

Nejdůležitější podmínkou pro získání dlužného výživného je vždy mít v ruce klidně dohodu potvrzenou soudem, kdo platí a kolik. Hlavně u nesezdaných párů. Je to dobré pro všechny strany.

"Když selže písemný návrh mezi partnery o zaplacení dlužného výživného do určitého termínu, tak právě na základě pravomocného rozsudku (soudem potvrzená listina o výši výživného) a jeho úředně ověřené kopii můžeme požádat exekutora či advokátní kancelář o pomoc s vymožením dluhu," vysvětluje advokát Luděk Voigt a dodává, že čím dříve požádáme o právní pomoc, tím lépe.

Výživné na děti stojí mezi ostatními dluhy na prvním místě a je tedy vyřizováno přednostně. Za posledních 5-10 let prudce vzrostl seznam neplatičů výživného, ale např. díky zabavení řidičských průkazů se řada z nich nechá poměrně rychle umravnit.

Problémem je situace, kdy neplatič opravdu nic nemá a pohledávka se stává nevymahatelnou. V těchto případech o možné pomoci těm nejpotřebnějším z veřejných peněz uvažuje i stát, nejdříve ale od roku 2016.

Obecně vžitá představa, že výživné je vypláceno pouze do 26-ti let věku dítěte, je mylná. Platí se, dokud není dítě schopné se o sebe samo postarat. Po dosažení plnoletosti si dávky řeší samo s rodiči. Při případném sporu pak soud zjišťuje poměry platícího rodiče i studijní vytíženost přijímacího studenta.

Stejně jako je možné chtít výživné zvýšit, při změně poměrů je možné ho i snížit, pokud se platícímu rodiči změní finanční situace (např. přijde o práci).

Důležité je, aby institut výživného na dítě nebyl zneužíván.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.