Jak psát v 21. století o židovství a holocaustu?

5. červen 2014

Knižní tipy Jana Nejedlého: O čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové, nakladatelství Junák; faksimile Jana Hanče; Dvanáct malých hororů.

Nakladatelství Paseka vydalo povídkovou knihu amerického spisovatele Nathana Englandera. Jmenuje se „O čem mluvíme, když mluvíme o Anne Frankové“ a řeší dilema, jak psát v 21. století o židovství a potažmo i o holocaustu. Titulní povídka odkazuje na známou prózu Raymonda Carvera „O čem mluvíme, když mluvíme o lásce“. Přebírá z ní jak modelovou situaci rozhovoru dvou manželských párů, tak i kontrast nevázaného tónu a vážného tématu. Facebook a Skype svedly po letech dohromady dvě kamarádky z New Yorku. Obě mají židovské kořeny, ale zatímco jedna zůstala v Americe, druhá odešla do Izraele, kde se stala ortodoxní chasidkou. Zprvu zdvořilostní návštěva se zvrhne v bizarní konfrontaci, k níž přispěje i marihuana nalezená v pokoji syna americké hostitelky.

Akademické otázky, zda lze o holocaustu žertovat či má-li se stavět judaismus jen na základech jednoho obludného zločinu, získávají na intenzitě zvláště poté, co vyjde najevo, že Američanka má ve svém bytě úkryt ve stylu Anny Frankové. Následná společenská hra s názvem „Kdo mě schová, kdyby došlo k druhému holocaustu“ vyjeví další mrazivá traumata. Odlišné scenérie, ale podobný ironický duch a otevřené konce mají i povídky s námětem izraelského osidlování arabského území, dětského antisemitismu či tradiční morálky v současném světě. Osm variací na téma moderní židovské identity přeložili Petr Fantys a Dominika Křesťanová.

E-knihy z Junáka

Z dalších novinek bych zmínil např. sérii elektronických knih, vydaných nakladatelstvím Junák. Jde o autentické skautské deníky známých osobností. Krom dobového obrazu skautingu v nich nalezneme i první literární či výtvarné pokusy jejich autorů. Mimo očekávaných persón typu Svojsíka či Foglara tu můžeme nahlédnout třeba do táborových deníků mladičkého básníka Jiřího Wolkera či do poválečných zápisků člena humpoleckého junáckého oddílu Jana Zábrany. Juvenilní texty budoucího překladatele a spisovatele vycházejí pod názvem Náruč plná vřesu.

Nabídka volných e-knih z nabídky Nakladatelství Junák

03136891.jpeg

Faksimile Jana Hanče

Taktéž literární kuriozitu nabízí Knihovna Václava Havla. Unikátní faksimile rukopisného sešitu Jana Hanče nese pro tvůrce obvyklý název Události. Neobvyklá je forma koláže, v níž výstřižky z tisku a fotografie prolínají text, který imituje formu dopisu či magazínového článku. „Svou záměrně přízemní veselostí a umíněně těkavou snahou zaujmout posluchače-čtenáře, resp. posluchačku-čtenářku, se Hanč přibližuje tvorbě autorů kolem strojopisné edice Půlnoc z počátku 50. let, v níž se mísí stoická ironie s okouzlenou fascinací reáliemi komunistické propagandy,“ píše v doslovu Michael Špirit.

Dvanáct malých hororů

03136898.jpeg

V knize Dvanáct malých hororů, sérii ilustrovaných sešitků, určených nejen malým čtenářům, se sešlo dvanáct autorů a tudíž dvanáct poetik inspirovaných jak klasickými morytáty, tak i moderními krváky. „V hlíně mezi ananasy / prostřely se černé vlasy. / Kde byl záhon pro brukev, / rozkvétá teď rudá krev," čteme v příběhu o krásné zahradnici. Jinde zas číhá děs ve vesmírné raketě, na Krvavé planetě či přímo v pusté prázdnotě kosmu. Přes všechnu hrůzu tu nechybí ani humor – jako v příběhu Chrudoše Valouška, kdy upíra neporazí aušusový čínský česnek, nýbrž až kvalitní český paličák. Projekt zaštítilo nakladatelství Baobab.

autoři: Jan Nejedlý , Karel Kratochvíl
Spustit audio