Pražská Císařská louka plná sportu a s netradičním výhledem na Vyšehrad

5. červen 2014
Česko – země neznámá

Císařská louka je jedním z pražských vltavských ostrovů. Byl vytvořen uměle, je dlouhý víc než jeden a půl kilometru a původně se mu říkalo Královská louka. Tehdy to byl široký břeh, na kterém se v roce 1297 konala velká korunovační slavnost Václava II.

V 19. století se louka stala oblíbeným výletním místem Pražanů. A také místem konání společenských akcí a sportovních zápasů. Včetně dostihů. Do konce 19. století se tu prý dokonce i rýžovalo zlato.

Ostrovem se Císařská louka stala uměle. Bylo to v letech 1899 až 1903, kdy se budoval Smíchovský přístav (původně přístav císaře Františka Josefa). Naši předkové vytěžili zeminu ze západní poloviny louky a ostrov byl na světě.

Na ostrově se konalo první derby Sparta – Slavie

Ještě předtím se na zdejším fotbalovém hřišti 29. března 1896 konalo první fotbalové derby Slavie a Sparty. Řídil ho všestranný sportovec a organizátor Josef Rössler–Ořovský, který u této příležitosti přeložil z angličtiny fotbalová pravidla, jichž byl vlastníkem. Kopaná se tu hraje dodnes.

Pohled z Vyšehradu - Císařská louka je vpravo

Na ostrově se nachází i mnoho dalších sportovišť, také přístav malých plavidel, tábořiště karavanů nebo restaurace. Po dlouhých 116 letech se letos na ostrov vrátila také golfová tradice (dějiny golfu v českých zemích se tu začaly psát v roce 1898). Na dalším sportovišti si tu můžete vyzkoušet i jeden netradiční sport – střelbu z luku.

Připlujte městskou hromadnou dopravou

Ostrov je přístupný na jižním konci přes most ze Smíchova, souběžně s ním původně vedl i most železniční vlečky.

Cestující čekají na Výtoni na přívoz směr Císařská louka

Z oblasti Císařské louky, ještě před tím, než se stala ostrovem, pluly historické přívozy do Podolí. Zprávy o tom pocházejí už z roku 1222. A pak také k Vyšehradu, tam pravděpodobně od roku 1420.

Severní výběžek ostrova pak se Smíchovem v různých obdobích spojoval přívoz. Od roku 2008 má na ostrově přístaviště přívoz P5 Pražské integrované dopravy.

Ovšem pozor. Nespleťte si dva různé ostrovy. V Praze je totiž i Císařský ostrov. S rozlohou asi 29 hektarů je největším pražským ostrovem. Leží na Vltavě v katastrálním území Bubenče a dobře na něj uvidíte třeba od zoologické zahrady v Troji.

Ale vraťme se k Císařské louce - stojí za to ji navštívit nejen kvůli příjemné procházce na zajímavém místě, sportování, ale také kvůli netradičnímu pohledu na Vyšehrad.

Spustit audio