Petr Hartman: Audity na ministerstvech spadajících pod hnutí ANO

5. červen 2014

Hnutí ANO pokračuje ve zdařilém politickém marketinku, který mu má pomoci posílit v očích veřejnosti dojem, že na rozdíl od zavedených stran chce zemi spravovat hospodárnějším a manažerským stylem řízení.

K němu mimo jiné patří audity. Ty si různou formou většinou nechávají dělat nastupující ministři, aby měli přehled o tom, jak hospodaří jejich resort.

Nemělo by být tudíž nic mimořádného na tom, že tento postup zvolili šéfové šesti resortů. Pochvalu by si mohli vysloužit za to, že postupovali podle předem dohodnutých kritérií a výsledky šetření na jednotlivých ministerstvech tak lze svým způsobem porovnat.

Zasloužilo se o to ministerstvo financí. Právě to dodalo přesný návod, na co audit zaměřit a jak ho provést. V jeho čele stojí šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zmiňovaných šest resortů, které auditem prošly, vedou lidé nominovaní právě tímto hnutím. Tím se dá u voličů vyvolat dojem, že pouze oni mají zájem na tom, aby ministerstva dobře hospodařila. Tuto verzi ostatně podpořil výrok náměstka ministra financí, že zbývající ministři tuto nabídku nevyužili.

Čtěte také

Přitom už před několika týdny si premiér Bohuslav Sobotka před novináři postěžoval, že Andrej Babiš nepředložil na jednání vlády žádný takový návrh. Zároveň dodal, že nerozumí tomu, proč ministerstvo financí, které má na základě kompetenčního zákona audity na starost, je neřešilo i se zbývajícími resorty. Patrně proto, že prověrka hospodaření byla využita pro politický marketink.

Její zúžení pouze na resorty spadající pod hnutí ANO může také odvést pozornost od toho, že příliš nepomohly ministrovi financí v zhmotnění slibů o miliardových úsporách do konkrétních čísel. Informace o tom, že k fakturám za 16 miliard nelze dohledat příslušnou veřejnou zakázku vypadá bombasticky. Automaticky to však neznamená, že takovouto sumu by měly resorty ušetřit. Naopak náměstek ministra financí připustil, že na základě provedených auditů by se výdaje těchto resortů mohly snížit o částku mírně převyšující hranici dvou set milionů korun.

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš

V souvislosti s tím se nejeví příliš reálně původní záměr Andreje Babiše nalézt ve výdajích státního rozpočtu desítky miliard korun, které by pokryly vyšší výdaje při plnění vládního programu a nevyžádaly by si růst rozpočtového schodku, případně zvyšování daní.

autor: Petr Hartman
Spustit audio