Využíváme několik ruských raket, říká ředitel evropské centrály pro Galileo

9. červen 2014

Do konce roku má začít zčásti fungovat evropský satelitní navigační systém Galileo. Bude pomáhat nejet řídit auta, ale i při ochraně životního prostředí nebo ostraze státních hranic.

„Možnosti využití jsou mimořádné,“ uvedl pro Ranní Plus generální ředitel Centrály pro evropský navigační systém Galileo Carlo de Dorrides.

Největší využití bude mít systém pro dopravu a civilní letectví. „Už dnes 100 evropských letišť využívá předchůdce Galilea, systém EGNOS.“

Rusko teď sice kvůli sporu o Ukrajinu blokuje využití svých stanic GPS, ale de Dorrides věří v dohodu: „Doufáme, že společné zájmy ve vesmíru pomohou tyto obtíže překonat.“

Už teď systém Galileo využívá několik ruských raket. „Trendem je vzájemné propojování,“ řekl ředitel centrály Galilea.

I když ruský GLONASS nebo čínský navigační systém pracují na jiné technické bázi než Galileo, není to překážka. „Už dnes dokážeme nastavit naše přístroje, aby pracovaly jak s GPS, tak s GLONASS.“

Svou navigační síť provozuje i Indie. „Bude tu čtyři až pět systémů satelitní navigace, ale do budoucna budou muset spolupracovat,“ předpovídá de Dorrides.

„Zatímco GPS má nejen vojenské, ale i civilní užití, u Galilea klademe důraz na jeho ryze civilní charakter,“ shrnul ředitel Centrály pro evropský navigační systém Galileo.

Evropský úřad pro dohled nad satelitním navigačním systémem Galileo sídlí v Praze. Rozhodla o tom v roce 2010 mezivládní konference ministrů průmyslu v Bruselu.

autoři: mam , rkr , oci
Spustit audio