Dvojice sprejerů se snaží proměnit nevábné podchody ve Varech

9. červen 2014

Myšlenka na úpravu karlovarských podchodů vznikla zhruba před dvěma roky. Dva místní sprejeři, Tomáš Popelka a Milan Rams hledali na území lázeňského města volné stěny, na které by mohli umístit své malby.

Zatímco v jiných městech jsou sprejerům k dispozici takzvané volné plochy, lázeňská metropole je donedávna nenabízela. Po dohodě s magistrátem proto autorská dvojice začala s úpravou nevábných tunelů pod městským průtahem.

Nejprve vznikla série maleb v podchodu v městské čtvrti Bohatice. Jako druhý si oba umělci vybrali podchod u starého zimního stadionu. Na zdech tady vznikla jakási pocta Karlovým Varům. A dále malby plné fantazie, na kterých nechybí rychlá auta, zvířecí svět anebo krásná dívka.

Dvojice sprejerů pracuje bez nároku na honorář, a dokonce i barvy si kupuje sama. Jedinou odměnou je pro oba mladé muže obdiv kolemjdoucích.

Malíři si ale cení toho, že mohou pracovat na veřejnosti bez obav z policejního stíhání. Také proto chtějí v budoucnu upravit i podchod na Růžovém vrchu.

Tomáš Popelka a Milana Rams tvrdí, že jejich cílem je být vzorem začínajícím sprejerům, kteří často z nevědomosti ničí svými výtvory stavební konstrukce, soukromé domy anebo historické památky.

Nová podoba karlovarských podchodů
autor: zdt
Spustit audio