Kavárna POTMĚ nabízí netradiční zážitky – sport, koncert i expedici na polární kruh

10. červen 2014

Nejen výtečná káva potmě či černobílá zmrzlina, kterou Vám servírují nevidomí, ale také mnoho doprovodných akcí na Vás čeká během letošní Kavárny POTMĚ na Ovocném trhu v Praze. Zakusit svět tmy je možné každý den od 10 do 21 hodin, a to až do 18. června. Návštěvou kavárny přispějete do sbírky Světluška 140 Kč a jako památku na neobyčejný zážitek si odnesete hrníček.

Kavárnu POTMĚ, kterou pořádá Světluška – Nadační fond Českého rozhlasu, letos slavnostně otevřeli Ondřej Vetchý, Dana Batulková, David Novotný a Roman Paulus.

„Návštěva kavárny byl intenzivní zážitek, bez možnosti vidět se mi úplně rozjitřily ostatní smysly. Jakoby na nás ze všech stran útočily zvuky... Obsluhovala nás číšnice Katka, se kterou jsem si potmě krásně popovídal,“ řekl Ondřej Vetchý.

„Byl to hodně zvláštní pocit, v tmavém prostoru je člověk najednou ztracený. Pořád jsem čekala, že se někde rozsvítí. Bylo to pro mě moc poučné a těm, kteří tu obsluhují, patří můj obdiv,“ svěřila se Dana Batulková.

Kromě výtečné kávy a dalších nápojů můžete také ochutnat speciálně pro Světlušku namíchanou extračernou a extrabílou zmrzlinu.

Venku u Kavárny POTMĚ se pak můžete těšit na doprovodný program:
10. června - Pestrá společnost – ukázka výcviku asistenčních psů (od 17 do 19 hodin)
11. června - Den sportu POTMĚ – možnost vyzkoušet si sportovní aktivity nevidomých jako např. goalball nebo showdown (od 11 hodin)
12. června - koncert nevidomého písničkáře Martina Rouse na střeše kavárny (od 17 do 19 hodin) 17. června - slavnostní start Expedice trojkola na polární kruh (od 17 do 18 hodin).

Kromě unikátní Kavárny POTMĚ chceme nabízet i netradiční akce, které budou zajímat širokou veřejnost,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, a dodává: „Veškerý výtěžek pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením žít samostatnější život.“


Aby si černočernou kávu mohli vychutnat i lidé mimo Prahu, mohou zavítat do Kavárny POTMĚ na cestě, která už má letos za sebou 4 zastávky a chystá se navštívit další města:

18. - 20.7. Ostrava, OC Forum Nová Karolina

12. - 14. 9. Jičín, Valdštejnovo náměstí

25. – 27.9. Olomouc, Horní náměstí

3. - 6.10. Brno, Galerie Vaňkovka


Sledujte naši cestu na Facebooku a www.svetluska.net


„V Kavárně POTMĚ jsem letos byla poprvé a jistě ne naposledy. Ocitnout se tímto způsobem na chvilku ve světě nevidomých je silným zážitkem, který doporučuji zažít každému. Poté co odejdete z kavárny, si uvědomíte, jak jsou některé problémy, které zrovna řešíte, malicherné,“ uvedla Kateřina Moravcová, vedoucí oddělení komunikace Českého rozhlasu.

V Kavárně POTMĚ chutná káva – a určitě i zmrzlina – úplně jinak. Do té na Ovocném trhu i do té na kolech zveme naše kolegy i klienty. Těší nás, že jim takový zážitek můžeme díky partnerství Světlušky zprostředkovat, a přispět tak k překonávání bariér mezi našimi světy,“ říká Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

„Jsme malá česká firma, snažící se vyrábět své produkty poctivě a dávat do nich kus toho srdíčka, které nám svěřila příroda. Světluška nás nadchla svým entuziazmem a obrovskou snahou pomáhat tam, kde je to potřeba, proto i my v Herbadentu jsme rádi, že můžeme být u toho a pomoci, jak jen to lze! Kavárně POTMĚ přejeme co nejvíce hostů, aby si jako my vychutnali tu atmosféru, vynikající nápoje, zmrzlinu a hlavně skvělou obsluhu,“ zaznělo od Michala Karase, ředitel firmy HERBADENT.

„Kavárna POTMĚ nás každý rok něčím překvapí. Letos to bude černobílá zmrzlina, na kterou se určitě vypravíme s našimi zaměstnanci, abychom si, jako každý rok, tento jedinečný zážitek nenechali ujít,“ dodává Karel Žyla, manažer PR a interní komunikace FINANČNÍ skupiny AXA.

Poděkování partnerům Kavárny POTMĚ:
Kavárna je sestavena z pěti stavebních kontejnerů, které Světlušce bezplatně zapůjčila společnost SKANSKA. Suroviny poskytla a nové profesionální kávovary zapůjčila společnost LE PATIO INTERNATIONAL, distributor značky ILLY. Nealkoholické nápoje dodaly společnosti Coca Cola a Fontana. Ubytování nevidomým poskytl Hotel PERLA. Automobil zapůjčil Ford Motor Company, závoz věcí do kavárny zajišťuje DPD. Tiskoviny vytiskla společnost SVS a FELCO Praha, elektrické připojení kavárny obstarala firma Eltodo, svoz odpadu zajišťují Pražské služby a mobilní toalety poskytla firma Johnny Servis. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma či za symbolické částky. Poděkování patří generálnímu partnerovi Světlušky ČSOB, hlavním partnerům - společnostem HERBADENT a finanční skupině AXA, a také Českému rozhlasu, který nadační fond před 13 lety založil a je jeho velkou oporou.

Spustit audio