V zatáčce na odpočívadle U Hřibu v Jeseníkách se můžete osvěžit u vodotrysku

10. červen 2014
Česko – země neznámá

Turistické odpočívadlo U Hřibu se nachází v zatáčce na cestě mezi Rejvízem a Zlatými Horami v Jeseníkách. Je odtud nádherný výhled na obec Dolní Údolí a na okolí Zlatých Hor. Odpočívadlo tu stálo už v první polovině minulého století. Časem téměř zaniklo. K jeho obnově došlo v roce 2007 z iniciativy Klubu přátel Zlatých Hor a Lesní správy Jeseník.

Z historických záznamů víme, že samotnou střechu, takzvaný hříbek pokrytý dřevěným šindelem, usadili řemeslníci 20. prosince roku 2007. Slavnostní odhalení obnoveného odpočívadla se pak odehrálo 3. května následujícího roku. Od té doby si turisté mohou v těchto místech odpočinout, pokochat se nádherným výhledem a také se osvěžit u zdejšího vodotrysku.

Vodotrysk přitom není přírodním gejzírem, ale je uměle vytvořený. Pod vozovkou prochází potrubí, které ústí na výše položeném místě v nedalekém horském prameni. Tam vtéká voda do hadice zakončené filtrem, který je vyrobený z nerezového bubnu staré pračky. Samospádem pak voda teče až k odpočívadlu – do kamene, v němž je provrtaná díra, a tou tryská ven.

Historická fotografie odpočívadla

Někteří turisté si posteskli, že voda tryská příliš silně, a tak než se stačí osvěžit či nabrat pití do láhve, jsou celí mokří. Na to je tedy potřeba dát si pozor. Pramen prý navíc občas nestříká vůbec, protože se jeho filtry časem ucpou a je nutné je vyčistit.

Zatáčce U Hřibu se mezi místními lidmi někdy také říkává „U Hitlera“. Podle Miroslava Petříka z Klubu přátel Zlatých Hor jde ale o zkreslení historických faktů, protože kolona s auty generality tehdejšího fašistického Německa tudy projížděla směrem do Zlatých Hor o tři kilometry níže, tedy po cestě pod touto zatáčkou, a nemá s ní tedy nic společného.

autor: Artur Kubica
Spustit audio