Nobelovu cenu za mír dostala keňská ekoložka

Nositelkou Nobelovy ceny za mír se letos stala ekologická aktivistka a náměstkyně keňského ministra životního prostředí Wangari Maathaiová. Bývalý československý a český prezident Václav Havel, který na seznamu navržených laureátů figuruje už poněkolikáté, tak vyšel i letos naprázdno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wangari Maathaiová

Wangari Maathaiová | Zdroj: ČTK

Volba norského Nobelova výboru je velkým překvapením, ale také kompromisem, který utekl před ožehavými tématy války a jaderného zbrojení. Maathaiová je v každém případě vůbec první africkou ženou, jíž byla Nobelova cena za mír ve více než stoleté historii udělena.

Výbor zdůvodnil verdikt zásluhami Maathaiové při její snaze kombinovat demokracii a lidská práva s rozvojem životního prostředí na africkém kontinentu. Maathaiová stojí v čele Hnutí zeleného pásu, které vysadilo napříč Afrikou na 30 milionů stromů ve snaze zabránit klimatickým změnám.

Původně ekologická organizace, kterou Maathaiová založila ve druhé polovině 70. let v Keni, později přerostla do politického hnutí, hrajícího důležitou roli při demokratizaci této země.

Wangari Maathaiová již jednu cenu letos v Norsku dostala. Takzvanou Sofiinu cenu z peněz za svůj úspěšný filosofický román Sofiin svět založil norský spisovatel Jostein Gaarder.

K favoritům, na které se nedostalo, letos patřili mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii a její šéf Muhammad Baradej, kteří byli navrženi za boj proti šíření jaderných zbraní, a již poněkolikáté také bývalý český prezident Václav Havel.

Havel na tipovacích listinách norských bookmakerů i v řadě spekulací světového tisku dokonce dlouho vedl. Mezi rekordním počtem navržených dále figurovali papež Jan Pavel II., brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva a jiní.

V Norsku se rozhoduje pouze o ceně za mír. Ceny za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a ekonomii uděluje Nobelův výbor ve Švédsku.

Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme