Joe Lieberman: Vpád Ruska na Krym změnil realitu v Evropě a vyžaduje odpověď

10. červen 2014

USA stály v otázce snižování emisí dlouho stranou. Nyní americký prezident Barack Obama chce, aby jednotlivé státy Evropské unie snížily emise CO2 o 30 % do roku 2030.

Někdejší americký senátor Joe Lieberman považuje Obamův plán za první krok zpátky na cestu domácího konsenzu v diskuzi o změně klimatu.

„Prezident se rozhodl správně: Řekl, že on znečišťování ovzduší zastaví,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Joe Lieberman, host výroční konference Aspen Institutu v Praze.

Přibližně třetinu uhlíkových emisí za rok vyprodukují v USA uhelné elektrárny, připomněl bývalý americký senátor.

„Bylo by od současné vlády nezodpovědné se tímto tématem nezabývat. Prezidenta za tuto iniciativu chválím.“

Minulý týden Obama oznámil záměr navýšit počty amerických vojáků v Evropě jako reakci na rusko-ukrajinskou krizi. Český premiér Bohuslav Sobotka to označil za nepotřebné.

„Prohlášení jsou důležitá, ale není to všechno. Vpád Ruska na Krym a ohrožování Ukrajiny změnily realitu v Evropě a vyžadují odpověď,“ vysvětlil Lieberman.

Podle něj je to otázkou stability. „Mír a stabilita v Evropě, které jsme považovali za dané, byly ohroženy.“

„Odpovědět bychom měli my, zbytek světa, tedy i Spojené státy americké. Zatím jsme prostě neudělali dost.“

Odpověď by měla zahrnovat i ekonomickou pomoc Ukrajině a přesunutí vojsk NATO více na východ. „600 amerických výsadkářů v Polsku a Pobaltí je málo,“ tvrdí bývalý senátor.

„Musíme jich tam poslat víc. Ne proto, abychom rozpoutali válku, ale abychom jí zabránili,“ shrnul Joe Lieberman.

autoři: Daniela Vrbová , rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.