V Pardubicích si můžete projít dráhu, kterou běhají dostihoví koně už 140 let

10. červen 2014
Česko – země neznámá

Auto-moto burza, extrémní golf, psí festival, závody spřežení nebo gurmánské hody. I takové akce se konají na pardubickém dostihovém závodišti. Téměř každý víkend se tu něco děje. Ale výlet si sem mohou udělat ve volných dnech i lidé, kteří si chtějí v klidu projít celou dostihovou dráhu, zastavit se u jednotlivých skoků a dozvědět se od odborníka něco z bohaté historie Velké pardubické. Ta už je stará 140 let.

V 19. století bylo velkou módní zálibou šlechty pořádání takzvaných parforsních honů. Skupiny jezdců v barevných kabátcích, na koních se smečkou psů, pronásledovaly zvěř a překonávaly přitom různé přírodní překážky. Z Anglie se tato záliba brzy rozšířila i na kontinent, a v Čechách dosáhla největšího rozmachu právě v Pardubicích, kde měla krajina charakter velkého anglického parku, a byla pro parforsní hony jako stvořená.

V roce 1856 byla v Pardubicích vybudována závodní dráha, na které se pak dostihy konaly pravidelně. První Velká pardubická steeplechase se běžela 5. listopadu 1874. Startovalo tehdy čtrnáct koní a jezdců a celkovou dotací bylo osm tisíc zlatých.

Skoky a lesík, který patří k Dostihovému závodišti

Průběh dostihu i výsledek vzbudily v celé Evropě mimořádný ohlas. Od té doby je dostih pořádán každoročně, s výjimkou let válečných. Dvakrát zabránila jejímu konání nepřízeň počasí a neběžela se ani v roce 1968 v důsledku politických událostí. Velká pardubická je nejstarší sportovně společenskou událostí na území České republiky.

Pořádání dostihů na pardubickém závodišti se 5. ledna roku 1993 ujal dostihový spolek a zajistil také úpravu nebezpečného Taxisova příkopu tak, aby byl pro koně bezpečnější.

Na dostihovém závodišti se nejen závodí, ale i mlsá

Nejbližší velká akce na dostihovém závodišti osloví milovníky dobrého jídla a pití. Apetit festival se tu koná o víkendu 21. a 22. června.

Kuchařskou show předvede opravdová elita mezi českými kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Ochutnat bude možné ta nejlepší menu TOP 15 restaurací. Návštěvníci přitom zvolí tu, která by si podle nich zasloužila titul Východočeská restaurace roku 2014.

Taxisův příkop - nájezd

O přízeň návštěvníků se utká také dvacet pivovarů a minipivovarů usilujících o titul Pivo Apetit Festivalu Pardubice 2014. V loňském roce tuto akci navštívilo 25 tisíc lidí.

Na Dostihové závodiště v Pardubicích se dostanete jednoduše autem, vlakem a dokonce i letadlem. Závodiště totiž leží v přímém sousedství pardubického mezinárodního letiště. Další výraznou dominantou, kterou při hledání závodiště nepřehlédnete, jsou komíny místní rafinerie Paramo.

Více se o akcích, které se konají na dostihovém závodišti v Pardubicích, dozvíte v kalendáři.

autor: jsl
Spustit audio