Skejťáci jsou rebelové, ale hodní lidé. Jen je baví jejich zábava

11. červen 2014

Tomáš Marek hájí pověst těch, kteří se prohání po prkně na kolečkách převážně ulicemi Jihlavy. Nemají kde jezdit. I přesto dokázal dvaadvacetiletý usměvavý kluk získat před pár dny první místo v kategorii volný čas a sport v oblíbené soutěži Skutek roku za práci, kterou s mladými sportovci dělá.

„Už jen to, že jsme se dostali na nějaký vyhlašování, bylo skvělí a ještě dostat první místo a trumfnout ostatní sportem, kterej je v Jihlavě nevídanej. Uznávám, byl to zážitek,“ směje se modrooký milovník skejtu, který před necelými dvěma roky založil v Jihlavě pro podobné nadšence školu. Členům kroužku, který funguje při jihlavském domě dětí a mládeže, je i pouhých šest let. A seznam studentů se rychle plní. Dnes rovných pětadvacet. Škola, kterou Tomáš Marek, kterému kamarádi neřeknou jinak než Tomík, založil, se dostala mezi nejlepší v České republice. Paradoxně. O svůj skatepark totiž přišli. Prostor, kde kovové překážky pro ježdění stojí, teď v létě město pronajímá organizátorům kulturních akcí.

„Přijede ještěrka, shodí všechny překážky na jednu kupu. Tím že už se to udělalo desetkrát je ten stav toho skateparku tak katastrofální, že se nedá jezdit,“ posteskl si kluk v černých kalhotách a triku, kterému za jízdy vlají jeho husté hnědé kudrny ve větru. Ukazuje mi pár skoků.

„Kdybych byla začátečník, co by bylo první, co bys mi ukázal,“ tykám si už během pár desítek minut s mým o deset let mladším jihlavským učitelem skateboardingu, který se do Jihlavy přestěhoval teprve zhruba před čtyřmi lety. Sám tenkrát netušil, jak moc se jeho práce uchytí.


„Za chvíli se začne výstavba skateparku. Celý to je ve velkým projektu jménem Český mlýn. Bude dole podél řeky za Kauflandem. Budeme mít kde jezdit, budeme mít zázemí, můžeme se rozrůst na dvakrát větší školu, udělat spoustu kategorií pro ty děcka. Chceme dělat závody, chceme se o ten areál starat. Skejťáci jsou rebelové, ale hodný lidí. Baví je jejich zábava. Nikomu nechtěj ničit majetek a jezdit na schodech. A pak je ta druhá věc že nemáme skatepark a mají nás za sígry, že jezdíme městem,“ vrací se Tomáš Marek, vítěz soutěže Skutek roku 2014 v kategorii volný čas a sport, k palčivému problému, jehož řešení už je ale na dohled.

autor: ost
Spustit audio