Rusko si připomíná desáté výročí pokusu o puč

Rusko se chystá si připomenout události před deseti lety. 19.srpna 1991 došlo k pokusu o konzervativní puč, který odstartoval rozpad Sovětského svazu. Jak uvádí náš moskevský zpravodaj Petr Voldán, celá třetina obyvatel země ale tehdy netušila, co se kolem nich děje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři dny pokusu o puč, které před deseti lety od 19. srpna poutaly pozornost světa, netušila třetina obyvatel země, kdo je kdo a co jde. Zhruba stejně lidí podporovalo Borise Jelcina, který stál v čele odpůrců převratu. Naopak k podpoře politiků, kteří se snažili udržet pořádky bývalého Sovětského svazu a kteří vyhlásili výjimečný stav, se přiznává 14 procent Rusů. Výsledky průzkumu svědčí o chaosu, který v zemi vládl ve dnech, kdy přicházel o moc Michail Gorbačov a rozpadal se Sovětský svaz. Stejně protichůdná jsou hodnocení ze strany politiků. Člen horní komory parlamentu Vladimir Kulakov označil pokus o puč před deseti lety za snahu zachovat v zemi socialistický režim. Naproti tomu leader komunistů v dolní komoře parlamentu Genadij Zjuganov nazval události roku 1991 divadlem pro svět, který prý připravily západní rozvědky s cílem rozložit Sovětský svaz.

Markéta Kaclová, Petr Voldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme