Parkinsonova choroba a cvičení s paní Zdeňkou Šupíkovou (2)

8. červen 2014

S přibývajícím věkem se stávají problematickými i činnosti, které dříve patřily k běžnému dni. Pohyb je náročnější, vlastní byt se mění v překážkovou dráhu plnou nástrah a jen pouhé pomyšlení na nějaký náročnější pohyb už je nepříjemný.

Lékaři se ale jednoznačně shodují v tom, že cvičení je nutné v každém věku. Pokud nezůstanete úplně upoutáni na lůžko, může vám právě pravidelné cvičení pomoci ve vylepšení vaší kondice anebo aspoň ve zpomalení tuhnutí kloubů.

Paní Zdeňka Šupíková cvičí celý život a pravidelnému pohybu se i ve svém pokročilejším věku věnuje dodnes. Můžete ji zastihnout v tělocvičně spolu s lidmi, kteří se scházejí v Klubu parkinsoniků ale také třeba v charitním cvičení nebo na jiných dalších podobných akcích.

Kromě toho, že sama aktivně cvičí, předvádí i ostatním, méně zkušeným, jak cviky správně provádět, jak dýchat a dělat vše pro to, aby pro nás pohyb byl příjemný a užitečný zároveň.

A právě proto je i naší cvičitelkou v červnovém vydání rubriky "Cvičte s námi!", kterou můžete slýchávat na vlnách Českého rozhlasu Ostrava každé nedělní ráno.

Tentokrát se zaměří na ty z vás, kteří máte právě problémy s klouby. Jak si v takové situaci poradit? Jak cvičit, když tělo bolí? Zkuste třeba cvičení vsedě! Je vhodné hlavně pro ty z vás, kteří nevydržíte dlouho stát na jednom místě a přitom si díky němu můžete protáhnout celé tělo.

„Hlavně si nezapomeňte připravit správnou židli,“ radí paní Zdeňka ještě před tím, než začnete cvičit. „Důležité je, aby nebyla moc měkká, měla opěradlo a pokud je to možné, aby při sezení bylo vaše koleno v pravém úhlu.“

Že je také dobré mít na sobě pohodlné oblečení a třeba si i otevřít okno, abychom měli dost kyslíku k pohybu, snad ani nemusíme dodávat.

Pokyny ke cvičení najdete v popiscích jednotlivých snímků ve fotogalerii.

autor: š.iva
Spustit audio