Začíná Smetanova Litomyšl!

12. červen 2014

Na východ Čech přijede kompletní tuzemská špička oblasti vážné hudby a navíc i vzácní hosté z proslulé milánské opery La Scala. Legendární festival Smetanova Litomyšl má letos snadno zapamatovatelné datum. Skoro měsíc dlouhá přehlídka startuje v pátek třináctého.

Ředitel festivalu Jan Pikna přesto věří, že navzdory pověrám půjde o šťastný den: „Samozřejmě štěstí potřebujeme, aby nám nepřišla nějaká velká bouřka nebo krupobití. Doufejme. Nejvíc nám vadí extrémy. Naše zastřešení je schopné ochránit před mírným deštěm. Škodí i extrémní chladno. V něm se muzikantům špatně hraje a rozlaďují se nástroje.“

Od gala k finále

Slavnostní zahajovací koncert obstará České operní gala, výběr z oper českých autorů. Následuje dalších více než 30 pořadů. Všechno uzavře Velké finále v neděli 6. července s programem už od rána a závěrečným ohňostrojem.

Zájem a respekt si akce buduje také v jiných městech Pardubického kraje. Například v Chrudimi vystoupí Dagmar Pecková a Štefan Margita. Všech 400 míst k sezení bylo po spuštění předprodeje okamžitě obsazených. Koncert se uskuteční v Klášterních zahradách, kam se ale vejde daleko víc lidí. Tradičně můžete na „Smetanku“ zajít třeba ve Svitavách, kde se spojí barokní hudba s klasickým folklórem. Důležitou součástí dění budou také doprovodné programy přímo v Litomyšli.

Nebudou chybět ani televizní kamery

Během 56. ročníku festivalu natočí tři dokumenty Česká televize. Jeden se bude týkat zákulisí, protože dějištěm je zámek-památka UNESCO. „To není operní dům a přitom se na něj musí proměnit. Dokument zachytí složitost přípravy. Druhý pořad se bude věnovat podobnosti osudů Lukášových pašijí a obnoveného piaristického chrámu. A třetí dokument přiblíží vznik skladby Na cestě z Litomyšle podle dopracovaného motivu ze zápisníku Bedřicha Smetany,“ říká Pikna.

Festival se v rodišti zakladatele české národní hudby koná už od roku 1949. Po Pražském jaru jde o druhý nejstarší festival v republice. Navíc první „neuznaný“ ročník proběhl v roce 1946, kdy začínalo právě i Pražské jaro.

autor: MAL
Spustit audio