Český rozhlas Jazz má vlastní scénu na United Islands

16. červen 2014

Open air festival United Islands of Prague nabídne opět velice pestrou hudební směs. Ani letos nebude chybět scéna pro jazzové fanoušky, jejíž dramaturgie vznikla ve spolupráci se stanicí Český rozhlas Jazz. Na Střeleckém ostrově budou znít jazzové koncerty po dva dny, v pátek 20. 6. a v sobotu 21. 6.

United Islands of Prague se po čase opět vrací do středu města a během tří dnů uvede na 8 scénách a v 12 pražských klubech přes 150 koncertů kapel, které do Prahy dorazí z 23 různých světových destinací. Mezi nimi má nezanedbatelné místo i jazz.

„Letos se zaměřujeme na ryze aktuální jazzové fúze. Mým osobním tipem je varhaník Brian Charette nebo rakouská zpěvačka Susana Sawoff,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Diváci mohou přijet až do samotného centra dění tramvají na speciálně zřízenou zastávku s názvem „Festivalová“ (hned vedle je Střelecký ostrov s jazzovou scénou).

 

Páteční program otevře pražská nu-jazzová kapela Bitosti, která patří k nejhbitějším štikám v proudu současného českého jazzu a alternativy. Následovat bude vystoupení amerického hammondkáře Briana Charetta, který představí skladby z letošních dvou nových alb. Ani ne dva týdny starou novinku The Point Of No Return přiváží na United Islands francouzský multi-intrumentalista a producent Hugo Kant, který se pohybuje na pomezí jazzu a trip-hopu. Páteční večer uzavře rakouská zpěvačka Susana Sawoff, která polohou může připomenout antifolkařskou umělkyni Reginu Spektor, v jazzovějších momentech zase oblíbeného showmana Jamieho Culluma.

Sobotní program začne na Střeleckém ostrově už ve 14:00, kdy na stage ČRo Jazz zahraje Lanugo, v němž se setkává jazzový background se soulovým prožitkem i citlivě využitou elektronikou. Následovat budou hosté z Estonska: Triophonix představují mimořádně zajímavý mix jazzu, elektroniky a etnických vlivů.

 

Část programu je v sobotu věnována populárním izraelským kapelám. Příznivci swingu a dixielandu si přijdou na své s ansámblem The Betty Bears. „Je strhující slyšet, že tihle mladí muzikanti hrají staré písně z New Orleans, jako by éru dvacátých let sami prožili,“ říká Vidomus. Vrcholem sobotního večera pak bude koncert izraelského saxofonisty Elada Gellerta, který předvede nový repertoár ve stylu jazzu, grunge rocku a filmové hudby.

Vstup na ČRo Jazz Stage na Střeleckém ostrově je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připraví do vysílání ČRo Jazz.

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2014

Střelecký ostrov, Praha

Pátek 20. 6. 16:00 – Bitosti16:40 – Brian Charette18:30 – Hugo Kant20:30 – Susana Sawoff

Sobota 21. 6. 14:00 – Lanugo16:00 – Triophonix18:00 – Betty Bears20:00 – Elad Gellert

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka