Řeka Ohře vytvořila u Sokolova na Karlovarsku působivé pseudokrasové jeskyně

13. červen 2014
Česko – země neznámá

Pseudokrasové jeskyně v údolí řeky Ohře nabízejí pohled do dávné i nedávné minulosti. Jejich výhodou je, že nejsou tak známé a navštěvované, jako například krasové jeskyně v Moravském nebo Českém krasu. Prozkoumat je můžete jen s běžným vybavením – baterkou nebo čelovkou.

Jeskyně, které vytvořila voda při zařezávání řeky do okolního terénu, najdete po obou březích. Po levém břehu vede cyklostezka. My jsme prokoumali pravý břeh, ke kterému dnes vede jen náznakem vyšlapaná pěšina. V jedné z jeskyní tam najdete největší zkamenělý strom v celém údolí a také stopy po výrobě mlýnských kol.

Pseudokrasové jeskyně mají svůj zvláštní název podle toho, že nejsou z vápence jako jeskyně krasové. V obou případech je ovšem vytvořila voda. V údolí řeky Ohře v pískovci a hrubším slepenci. V jeskyních najdete zkamenělé, téměř dvacet milionů let staré zbytky stromů a větví. Jeden kmen měří přibližně deset metrů a je pravděpodobně největší viditelnou zkamenělinou v údolí.

V jeskyních je hezky živo

Jeskyně nebyly podle Petra Krásy ze Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les nikdy trvale nebo dlouhodobě obývány. V dávných dobách pravěku bylo dnešní území osídleno jen řídce, a když už, vybírali si naši předkové spíš úrodnější a teplejší lokality. Přesto je dnes v jeskyních živo.

Pavouk Meta temností

Celoroční teplota pár stupňů nad nulou umožňuje přezimování netopýrům. Občas využívá jeskyně jako svoje bydliště také liška. Mezi nejzajímavější obyvatele patří určitě pavouk se strašidelným jménem Meta temnostní. Pavouk, donedávna řazený mezi křižáky, žije výhradně ve sklepeních, štolách a také právě jeskyních. Jeho přítomnost poznáte podle spředených vejcovitých kokonů zavěšených u stropu.

Mlýnský kámen, který nikdy nemlel

Mnohem mladším a přesto velice zajímavým místem je zadní část jedné z jeskyní. Najdete tu důkaz lidské činnosti – dlátem opracovanou půlkruhovou zeď. Po bližším zkoumání zjistíte, že se jednalo o místo, kde byl vyroben mlýnský kámen. Pravděpodobně se povedl. Dnes ho tu připomíná jen ono půlkruhové prázdné místo.

Místo po snad dokončeném mlýnském kameni

Ovšem hned vedle je místo „velkého neúspěchu“. Nedokončený mlýnský kámen rozlomený vejpůl. Co si asi jeho výrobce říkal, když mu ten několik dnů možná měsíců při svíčce pracně modelovaný mlýnský kámen praskl?

K pseudokrasovým jeskyním v údolí řeky Ohře se nejlépe dostanete od obce Staré Sedlo. Výlet a pobyt v jeskyních vám určitě zabere víc času a lehce tu strávíte celý den. Po průzkumech jeskyní ve svazích se můžete osvěžit v údolí přímo v Ohři.

autor: Pavel Halla
Spustit audio