Centrum Dox připomíná vypuknutí první světové války v První linii

13. červen 2014

Od 12. června do 22. září je v Centru Dox vystavena První linie. Hlavnímu výstavnímu prostoru dominuje monumentální prostorová site-specific instalace slovenského sochaře Bohuše Kubinského a jeho ženy Moniky. Výstava připomene 100 let od výročí začátku 1. světové války.

Po první světové válce se definitivně změnil rytmus i výraz světa. Optimistická představa počátku století o tom, že přichází epocha humanity a vědeckotechnického zázraku, se rychle rozplynula. Miliony lidí, kteří byli odjakživa přivázáni k rodnému gruntu, mašírovaly z vůle osudu a panovníka po světových bojištích a zažili věci, které si doma nikdo nedokázal představit. Odešli jako vojáci rakouské armády a vrátili se do nové republiky v uniformách poražené armády monarchie, jiní jako přeběhlíci či zajatci v legionářských stejnokrojích hrdinů nové doby. Zanechali po sobě své příběhy, unikátní deníky, vzpomínky, dopisy, fotografie… V nesmyslném toku války je deník článkem mezi bytím a nebytím. Vzpomínka touhou po zapomnění. Hrdinství je zradou. A zrada hrdinstvím. Tak začíná dvacáté století. Století velkých válek a absurdity.

Zdánlivě opuštěné bojištěVýstava PRVNÍ LINIE připomene 100 let od výročí začátku 1. světové války. V hlavním výstavním prostoru se střetnou dvě bojové linie: zákopový val evokující „verdunský“ obranný systém z první světové války a linie tvořená fragmenty autentických protileteckých bunkrů (tzv. „kugelbunkrů“) z druhé světové války, která byla jejím přímým důsledkem. Pomyslné opuštěné a ztichlé bojiště, v němž se tyto dvě „první linie“ dvou největších válečných konfliktů v dějinách lidstva setkávají, se stává jakýmsi mementem uplynulého století válek a jejich absurdity.

Důkazy dobových dokumentůOsudy, osobní příběhy, vzpomínky a intimní zpovědi přímých účastníků 1. světové války představí druhá část výstavy. Unikátní deníky, kresby, fotografie a pozůstalosti, které byly shromážděny v rámci příprav dokumentárního cyklu Raport o velké válce, doplní videozáznamy rozhovorů s rodinnými příslušníky a dnešními majiteli pozůstalostí. V jejich vzpomínkách ožívají příběhy těch, kteří se před sto lety proti své vůli stali svědky kolapsu světových dějin.

Výstavu doplní doprovodný program, jehož součástí budou komentované prohlídky, debaty s historiky, setkání s potomky přímých účastníků 1. světové války a řada dalších akcí.

Spustit audio