Nezávislé Skotsko? Celebrity jsou pro i proti

13. červen 2014

Do sporu o to, zda se má stát Skotsko nezávislé na Británii, se zapojuje stále více známých osobností, uvádí agentura Reuters. Zatímco britská spisovatelka Joanne Rowlingová je proti jeho odtržení, známý herec a první představitel filmového Jamese Bonda Sean Connery naopak považuje příležitost k osamostatnění jako „příliš dobrou a unikátní“ na to, aby se promarnila.

Skotové budou o samostatnosti hlasovat v referendu, které se uskuteční 18. září.

Rowlingová se rozhodla přispět jedním milionem liber na kampaň za zachování celistvosti země. „Čím více jsem o tom přečetla od různých nezávislých a nezaujatých zdrojů, tím více jsem dospěla k závěru, že zatímco nezávislost nám může nabídnout příležitosti, přičemž každá změna je přináší, nese s sebou také vážná rizika,“ uvedla na své internetové stránce autorka slavných knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Čtěte také

Jak doplnila, obavy má zejména kvůli tomu, jaké dopady by měla nezávislost Skotska na místní ekonomiku. Rowlingová se sice narodila v Anglii, ale už 21 let žije ve Skotsku.

Mezi dalšími stoupenci jednoty je například bývalý fotbalista a zpěvák Rod Steward, podle něhož není nezbytné, aby se obě území vydala samostatnou cestou, nebo herečka Emma Thompsonová. „Proč trvat na budování nové hranice mezi lidmi ve stále zmenšujícím se světě, kde se stále snažíme žít vedle sebe?“ řekla Reuters držitelka Oscara.

Skotsko

„Jako Skot a jako někdo celoživotně milující Skotsko a umění věřím, že možnost dosažení nezávislosti je příliš dobrá na to, abychom si ji nechali ujít,“ prohlásil naopak Connery v interview pro list New Statesman. Podobně se vyjádřil i britský spisovatel píšící skotským pouličním dialektem Irvine Welsh nebo filmový režisér Ken Loach, podle něhož „i jiné kolonizované země dosáhly nezávislosti“.

Britská vláda se snaží Skoty přesvědčit k setrvání ve svazku nabídkami úlev a benefitů. Minulý týden například slíbila, že Skotsko bude mít kontrolu nad svými daňovými příjmy. Asi 40 procent skotských voličů chce podle posledních průzkumů unii zachovat, zatímco pro odtržení je zhruba 30 procent lidí. Stále je však mnoho těch, kteří se ještě nerozhodli.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Čtěte také

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.