Petr Hartman: ČSSD chystá vnitrostranické referendum

13. červen 2014

Sociální demokraté sestavují kandidátky do podzimních komunálních voleb. Na některých z nich by se měla objevit jména spojená s aférami, které prošetřuje policie. Přitom se ČSSD potýká s odlivem voličů a snaží se zbavit nálepky zavedené strany, která se léta spolupodílela na formování klientelistického a korupčního systému v zemi.

Získávat důvěru občanů pomocí lidí zapletených do korupčních kauz je metoda poněkud zvláštní, která by měla spíše přispět k dalšímu odlivu voličů než k přílivu nových.

Buďto sociální demokraté toto nebezpečí nevnímají, nebo různé vnitrostranické vazby jsou silnější než pud sebezáchovy. Změnit by to měl jiný způsob sestavování kandidátek. O tom, kdo se bude ucházet o přízeň voličů, by měli rozhodovat přímo svým hlasem všichni členové sociální demokracie v daném volebním obvodu.

Čtěte také

Od této myšlenky k jejímu uskutečnění vede poměrně dlouhá cesta. Prvním krokem na ní by mělo být sobotní rozhodnutí ústředního výkonného výboru strany. Ten by musel souhlasit s vypsáním referenda. K němu by se musel dostavit určitý počet členů, aby mohlo být uznáno za platné.

Nadpoloviční většina z nich by pak musela souhlasit se změnou způsobu sestavování kandidátek. Potom by následovala změna stanov. Na její přesné formulaci by záleželo, zda by skutečně měli členové sociální demokracie v jednotlivých regionech možnost určit podobu kandidátní listiny do obecních, krajských, senátních či sněmovních voleb.

Příkladem může být dění kolem volby předsedy. ČSSD si v rámci modernizace odsouhlasila, že ho bude vybírat přímo všemi členy. Potom se svého rozhodnutí straníci zalekli. Zůstala pouze možnost, která nebyla dosud využita. Předsedu nadále vybírají delegáti na sjezdu. Jejich složení může být zmanipulováno ve prospěch určitých zákulisních hráčů. Což se může promítat do obsazení nejrůznějších postů uvnitř stranické struktury a vlastně i do podoby kandidátek pro jednotlivé volby.

Poslanecká sněmovna 26.3.2014, poslanecký klub ČSSD

Prosadí-li vedení sociální demokracie zmiňovanou změnu, automaticky to neznamená konec manipulacím. Pro zákulisní hráče by neměl být problém výsledek hlasování ovlivnit. Když si dokáží ošetřit, aby se podle jejich přání nominovali lidé na důležité krajské konference, případně celostátní sjezd, neměl by pro ně být neřešitelný problém pohlídat si, aby se na kandidátkách objevili jejich favorité.

Čtěte také

Ve straně, která má jen přes dvacet tisíc členů, se dá její chod ovlivňovat poměrně lehce. Byla-li by členská základna teoreticky rovnoměrně rozmístěna ve všech krajích, potom na jeden region připadá zhruba 1 600 členů.

Právě neochota, nebo neschopnost získávat nové členy ne zmanipulovanými tzv. velrybářskými nábory, ale přirozeným způsobem, názorně vypovídá o skutečném fungování zavedených stran, o jejich malé přitažlivosti pro lidi, kteří mají zájem ovlivňovat věci veřejné. Vnitrostranická referenda a změna způsobu sestavování kandidátek do voleb mohou sice oživit dění uvnitř sociální demokracie, ale pro zastavení poklesu volebních preferencí to zdaleka nestačí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.