V centru Jihlavy najdete příběh ke každému domu

20. červen 2014

Historický střed Jihlavy je krásný sám o sobě. Když si ho ale projdete s odborným průvodcem, odjedete s nezapomenutelným zážitkem. Průvodcem, který za svou činnost dokonce dostal ocenění Skutek roku, je Rudolf Neubauer.

Rudolf Neubauer se narodil v Jihlavě do smíšené česko-německé rodiny. Už od dětství měl rád historii, ale studovat by mu nedovolili. „Tak jsem od čtrnácti let nastoupil do skláren v Antonínově Dole a tam jsem pracoval až do důchodu," říká Rudolf Neubauer. Své vášni se ale věnoval dál. S kamarády putoval se stanem a spacím pytlem po republice. „A ne, že jsme jen projížděli, ale šli jsme po stopách historie a všechno, co bylo v tom kraji zajímavého, jsme chtěli vidět," vzpomíná.

Už tehdy v mládí při plánování výprav se projevily průvodcovské schopnosti Rudolfa Neubauera. „Zachránil jsem spoustu hodnotných průvodců v němčině. Po válce se všechno, co bylo psáno v němčině, pálilo. Sestřenice ale dělala ve sběrných surovinách, tak mě zavolala a já jsem to tam probral. Mám třeba průvodce z Jihlavy z roku 1890," vypráví Rudolf Neubauer.

Poprvé Rudolf Neubauer provázel cizince ve sklárnách, kde pracoval. „Seznámil jsem se se skupinou Belgičanů a těm jsem dělal program na celý týden. Přes ně jsem se dostal na infocentrum. Oni mě poprosili, jestli bych nedělal výklad v němčině," popisuje Rudolf Neubauer začátky svého průvodcovství.

Informace o Jihlavě hledal v literatuře, v archivu, na přednáškách, ale i u jihlavských badatelů. Obrovským pramenem historických příběhů se staly jihlavské smolné knihy. „Snad ke každému domu v Jihlavě tam najdete příběh," říká a dodává: „Možná každý druhý už v druhé ulici neví, jaký letopočet jsem řekl, ale takový příběh si zapamatuje a bude na Jihlavu vzpomínat."

Spustit audio