Čekají nás odvody do armády? Musíme se probrat a pečovat o obranu, tvrdí Jana Černochová

K 31. 12. 2004 skončila v České republice základní vojenská služba. Po 10 letech se však objevují úvahy, jestli ji neobnovit. Z jakého důvodu? Skutečně se bez ní Česko neobejde? Ptal se Martin Veselovský Jany Černochové z ODS, členky Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny.

Podle ní máme v Česku okolo 20 tisíc vojáků a potřebujeme aktivní zálohy, tedy lidi, kteří budou schopni spolupracovat s armádou. „Říkáme tomu odvody, ale jde o zařazení do evidence a zdravotní testování. Neznamená to, že člověk bude odveden,“ vysvětluje.

Co se tedy stane s těmi, kteří budou odvedeni? „Ve chvíli, kdy bude vyhodnoceno bezpečnostní riziko, budou tito lidé posláni na cvičení, které by bylo v délce 12 týdnů,“ přibližuje Jana Černochová s tím, že kdyby měl někdo zájem o prohloubení vědomostí, mohl by absolvovat speciální cvičení.

Čtěte také

„Musíme se probrat a pečovat o obranu,“ tvrdí Jana Černochová. Jak, když si vojáci musejí kupovat vybavení ze svého? „Máme tu zákon o veřejných zakázkách, který zpozdil nákup maskáčů o tři roky,“ připomíná s tím, že nákupy komplikuje zmíněný zákon.

Jana Černochová z ODS byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Jak hodnotí Jana Černochová přístup pražského magistrátu k Opencard? I na to se ptal Martin Veselovský po 17. hodině.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio