Víte, že se levandule hodí do marmelád?
Půvabné keříky s modrými, vzácněji i růžovými či bílými klásky květů, můžeme pěstovat venku i v nádobách. Vše v mnoha druzích a variantách.
Ve velkém ji pěstují ve Francii a dalších zemích kvůli vonné silici, získané z jejích květů, surovině pro kosmetický i farmaceutický průmysl.
Silice se prodává i samotná, má uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši, napomáhá sladkému spánku, uklidňuje a čistí i pokožku.
Získat čistou silici v domácích podmínkách je takřka nemožné, používat však můžeme celé, nádherně vonící květy z vlastních rostlin. Seřezáváme je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolu.
Květy levandule mají v domácnosti velmi rozmanité použití
Voňavý nálev z čajové lžičky květů na šálek vody uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá trávení a provoní dech. Květ levandule je i oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí (spolu s třezalkou, meduňkou, a chmelovými šišticemi).
Uklidňující je i koupel, do níž můžeme přidat litr silnějšího nálevu z levandulových květů, nebo sáček s nimi zavěsit do proudu horké vody.
Sáčky se sušenou levandulí provoní skříň i její obsah a především účinně odpuzují moly.
Levandule v kuchyni?
Svazky sušených květů jsou krásnou dekorací a osvěžují vzduch. Čerstvé květy lze také kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávat je do marmelád.
Sušené květy patří do směsi provensálských bylin a hodí se například k dušeným pokrmům.
K masitým jídlům a rybám se v jihoevropských kuchyních přidávají i ostře chutnající mladé lístky levandule.
Více v internetovém Receptáři www.iReceptar.cz
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.