Víte, že se levandule hodí do marmelád?

16. červen 2014
Rada pro tento den

Půvabné keříky s modrými, vzácněji i růžovými či bílými klásky květů, můžeme pěstovat venku i v nádobách. Vše v mnoha druzích a variantách.

Ve velkém ji pěstují ve Francii a dalších zemích kvůli vonné silici, získané z jejích květů, surovině pro kosmetický i farmaceutický průmysl.

Silice se prodává i samotná, má uklidňující a harmonizující účinky na tělo i duši, napomáhá sladkému spánku, uklidňuje a čistí i pokožku.

Čtěte také

Získat čistou silici v domácích podmínkách je takřka nemožné, používat však můžeme celé, nádherně vonící květy z vlastních rostlin. Seřezáváme je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolu.

Květy levandule mají v domácnosti velmi rozmanité použití
Voňavý nálev z čajové lžičky květů na šálek vody uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá trávení a provoní dech. Květ levandule je i oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí (spolu s třezalkou, meduňkou, a chmelovými šišticemi).

Uklidňující je i koupel, do níž můžeme přidat litr silnějšího nálevu z levandulových květů, nebo sáček s nimi zavěsit do proudu horké vody.

Sáčky se sušenou levandulí provoní skříň i její obsah a především účinně odpuzují moly.

Levandule v kuchyni?
Svazky sušených květů jsou krásnou dekorací a osvěžují vzduch. Čerstvé květy lze také kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávat je do marmelád.

Sušené květy patří do směsi provensálských bylin a hodí se například k dušeným pokrmům.

K masitým jídlům a rybám se v jihoevropských kuchyních přidávají i ostře chutnající mladé lístky levandule.

Více v internetovém Receptáři www.iReceptar.cz

Spustit audio