Marilyn Monroe i Campbellova polévka – Andy Warhol na Staroměstském náměstí

17. červen 2014

Výstava prací osobnosti amerického pop artu, malíře, grafika a filmaře Andy Warhola z českých soukromých sbírek je pod názvem I´m OK Andy Warhol otevřena v Gallery of Art Prague. Galerie tak doplnila své stálé expozice prací Salvadora Dalího a Alfonse Muchy. Výstavu můžete navštívit do konce letošního roku.

Poměrně rozsáhlá expozice v prostorách renesančního paláce U Bílého jednorožce na Staroměstském náměstí v Praze představuje všechny významné Warholovy série počínaje klasických děl jako jsou Mao, Flowers, Marilyn Monroe a Campbell´s Soup, které spadají do edice Sunday B. Morning až po nádherné, ručně kolorované Flowers.

Polévka, Mao i obaly gramodesekNávštěvníci budou mít možnost také zhlédnout unikátní sbírku obalů na LP z let 1949 - 1987, které Andy Warhol navrhl a Paul Maréchal vydal knižně v roce 2008. Na výstavě jich bude téměř čtyřicet. Andy Warhol – I´m OK chce návštěvníkům představit jak slavná díla, tak i různá překvapení, jako například unikátní sbírku obalů gramofonových desek, jejímž autorem je právě Andy Warhol.

03145920.jpeg

Kromě původních autorizovaných tisků z doby umělcova života jsou k vidění i pozdější opětovné tisky (reprinty) podle Warhola. Součástí expozice je replika Factory, kde si každý může vyzkoušet sítotisk warholovských motivů.

Spustit audio