Startuje kampaň „Daruj krev s Českým rozhlasem“ - má nové tváře a nového partnera!

17. červen 2014

V pondělí 16. června 2014 začala kampaň projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“. Jejím novým generálním partnerem je VZP. Novými tvářemi se stali přímo zaměstnanci Českého rozhlasu: zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš, sportovní redaktor Tomáš Kohout a moderátorka Tereza Stýblová.

Jejich příběhy, resp. důvody, které je vedly k dárcovství krve a podpoře projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“, mají prvodárcům pomoci odstranit obavy, které většinou odběr krve provázejí. Např. obava z bolesti, boj proti lenosti na odběr krve dojít či stereotyp „mě se to netýká“. Vizuálním znakem kampaně je vyhrnutý rukáv na pravé ruce.

U nás naštěstí nehrozí zemětřesení, tornáda ani tsunami. Ale vážné nehody nebo vážná onemocnění se nám nevyhýbají. Transfuze je někdy to jediné, co může pomoci. A právě vaše krev může zachránit lidský život. Udělejte si chvilku a staňte se dárcem krve. Není to bolestivé, ale může to ušetřit spoustu bolesti. Darujte krev s Českým rozhlasem,“ vyzývá v kampani zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Ambasadoři projektu Daruj krev

V letošním roce se k našemu projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“připojil významný partner - Všeobecná zdravotní pojišťovna. Tímto ji patří velký dík. Smyslem je nejenom pomoci transfuzním stanicím, ale také především rozšířit řady prvodárců, tzn. lidí, kteří dosud nemají žádnou zkušenost s dárcovstvím krve a následně je u pravidelných odběrů krve udržet,“ popisuje generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Daruj krev s Českým rozhlasem

Kampaň bude trvat necelý měsíc a bude v ní využita většinamediatipů, nejvíce tiskových a internetových. Další aktivní podporou bude umístění třech videí s tvářemi projektu na kanál YouTube.

Videospoty na YouTube kanálu Českého rozhlasu:
Robert Mikoláš
Tereza Stýblová
Tomáš Kohout

K projektu byla zřízena speciální microsite www.darujkrev.rozhlas.cz.

Krevní transfuze (ilustrační foto)

V České republice máme dlouhodobě nedostatek dárců krve. Dárci mohou darovat krev opakovaně, ale v budoucnu by mohl nastat vážný problém. Stávající dárci již nebudou moci krev darovat, např. z důvodů věkového nebo zdravotního omezení. Proto potřebujeme získat nové prvodárce, z nichž by se postupně stali opakovaní dárci krve,“ říká přednostka Transfuziologického úseku Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze Zdenka Gašová.

Do projektu sezapojila většina transfuzních stanic v České republice. Ty také vytipovaly nejvhodnějších termínů pro prvodárce. Zájemci se mohou registrovat právě na www.darujkrev.rozhlas.cz, kde si mohou vybrat konkrétní lokalitu a termín. V některých případech je však nutný další krok, a tím je rezervace termínu telefonicky na konkrétní transfúzní stanici.

Díky dárcovství krve je možné zachránit každý rok tisíce životů. VZP proto tuto aktivitu dlouhodobě podporuje. Loni rozdělila mezi 4 784 dárců příspěvky za bezmála 2,4 miliony korun. Letos je na benefity pro dárce připravena částka ještě dvakrát větší, rovných 5 milionů korun,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. K akci „Daruj krev s Českým rozhlasem“ se pojišťovna připojila právě proto, aby dárcovství krve ještě více podpořila.

Záštitu projektu poskytly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Světová zdravotnická organizace WHO, Ústav hematologie a krevní transfuze, Český červený kříž a Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

autor: Tereza Krásenská
Spustit audio