Výstava v Kutné Hoře připomíná sté výročí I. světové války. Nabízí unikátní dobové fotografie

17. červen 2014

V Kutné Hoře začala výstava ke stému výročí vypuknutí I. světové války. Díky tomu se tamní archiv na několik týdnů stal druhým domovem fotografa Jaromíra Procházky, který od března expozici připravoval. Ve Státním okresním archivu se mu podařilo objevit i dosud nepublikované fotografie císaře Františka Josefa I.

Fotograf a kurátor výstavy Jaromír Procházka objevil fotografie císaře Františka Josefa ve chvíli, kdy pátral po dobových materiálech. U nejméně dvou snímků si je jistý, že nikdy před tím na žádné výstavě k vidění nebyly.

„Je to taková mravenčí práce, ale vyplatí se to, protože jsem se dostal k fotografiím, které ještě nebyly publikované,“ říká.

Mezi asi 230 fotografiemi je i několik snímků, které se Jaromíru Procházkovi podařilo najít v archivu Československé obce legionářské. „Jednou ze zajímavostí je Adolf Hitler jako voják německé armády ve Francii v roce 1915,“ upřesňuje.

Výstava nabízí dvojí pohled na I. světovou válku. Jeden je celosvětový, ten druhý, převažující, pak regionální. Jaromír Procházka proto nezapomíná ani na kutnohorské osobnosti, které se na začátku 20. století zapsaly do historie.

„Jedním z těch nejznámějších je Emanuel Viktor Voska, který zastával takovou zpravodajskou činnost a Masaryka informoval o dění v Evropě a ostatních státech, které se tenkrát angažovaly v I. světové válce,“ popisuje.

Výstavu připravenou k výročí vypuknutí I. světové války si v kutnohorském Sankturinovském domě na Palackého náměstí můžete přijít prohlédnout až do 10. září.

autoři: Michal Trnka , Anna Maňourová
Spustit audio