On Air v Plzni: Město je jako jedna velká pizza

18. červen 2014

Plzeň za necelý půlrok získá status Evropského hlavního města kultury. A právě do západních Čech jsme se vydali v rámci našeho dalšího speciálu Týden ve městě. Nejočekávanější projekt Plzeň 2015 ve vysílání přiblížil jeho programový ředitel Jiří Sulženko. S Markem Sivákem jsme mluvili o plzeňském veřejném prostoru. Zaměřili jsme se také na umělecké činnosti místního Centra Johan a nejen aktivity plzeňské Náplavky k světu ve vysílání přiblížil Jakub Mareš.

Prvním hostem v našem plzeňském speciálním vysílání byl umělecký ředitel Centra Johan, pedagog a inspirátor Roman Černík, který stojí například za přeměnou nepoužívané nádražní budovy na Jižním Předměstí v kulturní prostor Moving Station. „Inspirovali jsme se berlínskými squaty nebo dánskými industriálními prostory. Naše umělecké aktivity jsou velmi rozsáhlé. Využíváme kontaktů ze sítě Trans Europe Halles, které jsme členem. Naší hlavní činností jsou performing arts a výtvarné umění. Pořádáme také mnoho regionálních festivalů,“ popisuje Roman Černík hlavní aktivity Centra Johan.

Pozvání do našeho vysílání přijal také programový ředitel o. p. s. Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Za půl roku se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury a současně se dostala mezi 10 top evropských destinací světového průvodce Lonely Planet. „Chceme zdejší kulturní scénu pozvednout na evropskou úroveň. Velkým tahákem bude třeba kulturní továrna Světovar a další instituce,“ řekl Radiu Wave Jiří Sulženko. Jakým způsobem se zapojují obyvatelé Plzně? „Máme několik projektů, které veřejnost zapojují. Jeden z mých oblíbených se jmenuje Skryté město. Sbírali jsme příběhy různých lidí z okolí Plzně a vytváříme historickou a současnou mapu Plzně. Všechno bude přístupně jako mobilní aplikace. Takže až půjdete v roce 2015 po Plzni, stáhnete si tuto aplikaci a díky ní budete v interaktivním kontaktu s celým městem a jeho okolím.“

03147196.jpeg

Projekty ve veřejném prostoru v rámci Plzně 2015 má na starosti architekt Marek Sivák, který studoval v Nizozemsku a ve Skotsku. Osvojil si v zahraničí nějaké přístupy, které může uplatnit v Plzni? Co přesně je projekt Pěstuj prostor a jaký je zájem veřejnosti o celý program? To se dozvíte v rozhovoru s Markem Sivákem. S jeho kolegou Christianem Potironem jsme mluvili o zkušenosti, kterou si do Plzně přiváží z Košic jako Evropského hlavního města kultury 2013.

Jedním z nejaktivnějších Plzeňáků je bezpochyby architekt, vizionář, skaut a koloběžkář Jakub Mareš, jeden ze zakladatelů tvůrčí skupiny Posedlí a člen občanského sdružení K světu a uskupení Hrana architektury. Bavili jsme se o mysliveckém fetiši, o posedech, šití, sváření nebo plzeňské pizze. Velkým tématem byla také plzeňská Náplavka k světu u řeky Radbuzy. „Plánujeme oživení náplavky už čtyři roky. Je tam plno možností k nejrůznějším aktivitám. Máme tam koloběžky, houpačky, koncerty. Poslední dobou se nám povedlo přilákat obrovské množství lidí. Naším cílem je, aby se náplavka stala od roku 2015 jednou z hlavních kulturních zón,“ řekl v rozhovoru Jakub Mareš.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.