Prague Six

23. červen 2014
Euroradio Jazz Season

V aktuálním jazzovém týdnu na Vltavě upozorňujeme na páteční reprízu záznamu koncertu série Euroradio Jazz Season, který se uskutečnil 1. března 2014 v karlínském Studiu A Českého rozhlasu. Pozvání přijal big band Concept Art Orchestra, který zde pod vedením Štěpánky Balcarové představil projekt Prague Six.

Štěpánka Balcarová jako dirigentka a skladatelka s orchestrem nastudovala kompozice své i dalších pěti mladých českých skladatelů: Luboše Soukupa, Víta Křišťana, Tomáše Sýkory, Martina Brunnera a Jana Jiruchy.

Karlínský koncert byl úvodem k sérii dalších tří vystoupení v pražském klubu Jazz Dock, v rámci kterých se mají do konce letošního roku opět vystřídat všichni skladatelé „Pražské šestky“, ovšem důkladněji, vždy po dvou autorech: 11. května zazněly skladby Jana Jiruchy a Luboše Soukupa. 14. září je naplánován večer věnovaný orchestrální tvorbě Štěpánky Balcarové a Tomáše Sýkory. 14. prosince se pak můžeme těšit na kompozice Víta Křišťana a Martina Brunnera. Všechny koncerty natáčí Český rozhlas.

Reprízu veřejného uvedení nových skladeb všech šesti skladatelů v rámci zahajovacího večera projektu Prague Six si můžete poslechnout na stanici Český rozhlas Vltava tento pátek. Koncertem provázela Lucie Hradilová.

Další pořady tohoto týdne uvádíme v následujícím přehledu:

PONDĚLÍ 23. 6. 2014

9.00, JazzofonProjížďka v rytmu.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerBlues z hospody i ze studia.Připravil a uvádí Ondřej Konrád.

ÚTERÝ 24. 6. 2014

9.00, JazzofonNapříč jazzovými žánry s Otakarem Svobodou.

17.45, Jazzový podvečerVelké jablko. Měsíčník ze světa newyorského jazzu. Seamus Blake - pozoruhodný newyorský saxofonista.Připravil a uvádí Petr Marek.

STŘEDA 25. 6. 2014

9.00, JazzofonSwing Session Kamila Hály. Gerald Wilson Orchestra.

17.45, Jazzový podvečerJazzcafé.Připravil a uvádí Aleš Benda.

ČTVRTEK 26. 6. 2014

9.00, JazzofonPlaneta jazzem posetá. Průřez tvorbou arménského pianisty Tigrana Hamasyana.Připravila a uvádí Eliška Svobodová.

17.45, Jazzový podvečerJazz notes Jiřího Starého.Týdeník aktualit, zajímavostí a informací ze světa jazzu.

PÁTEK 27. 6. 2013

9.00, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerMezinárodní festival jazzového piana - 18. ročník. Omer Klein (Izrael).Záběry z koncertu v kostele sv. Vavřince na Malé Straně v Praze 9. listopadu2013.Připravil Vladimír Truc, slovem provází Lenka Kopecká.

22.30, Euroradio Jazz SeasonPrague Six. Repríza jazzového koncertu z karlínského Studia A Českého rozhlasuv rámci koncertní řady Evropské vysílací unie. Nové skladby pro Concept ArtOrchestra představili Luboš Soukup, Štěpánka Balcarová, Vít Křišťan,Tomáš Sýkora, Martin Brunner a Jan Jirucha. Koncert se uskutečnil 1. března2013. Orchestr řídila Štěpánka Balcarová. Slovem provázela Lucie Hradilová.

SOBOTA 28. 6. 2013

1.00, Jazz & World LiveJazzBaltica 2013. Dieter Ilg Trio a JazzBaltica Ensemble. Záběry ze dvoufestivalových koncertů v loděnici Evers na pláži Timmendorf v Niendorfu 28.6.2013.Připravil Vladimír Truc, uvádí Lenka Kopecká. (EBU)

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

8.02, Tip pro jazzofilyDesku týdne vybírá Otakar Svoboda - Jeff Ballard Trio with Lionel Loueke &Miguel Zenon: Time's Tale.

NEDĚLE 29. 6. 2013

0.05, Jazzový klubK půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Jan Hála.

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

17.45, Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.