Lída Rakušanová: Přijde Šumava o statut národního parku? Senátu by to nevadilo!

18. červen 2014

Bez ohledu na petici s víc než 25.000 podpisy jsou senátoři evidentně rozhodnuti proboxovat svůj návrh o Národním parku Šumava do vlády a do Poslanecké sněmovny co nejrychleji.

Předloha, která by podle ekologů vytunelovala statut Šumavy jako národního parku a předhodila dvě třetiny jeho rozlohy developerům, dal senátní výbor pro životní prostředí jednomyslně zelenou teprve před několika dny.

A už zítra se překvapivě dostane na pořad jednání pléna. Že ji přitom senátoři rovnou odsouhlasí, nelze vyloučit, ačkoliv veřejné slyšení organizátorů protestní petice, podané do Senátu, je na programu teprve příští týden.

Spěch ovšem nepřekvapuje: za návrhem zákona stojí několik senátorů, kteří vystupují jako zastánci údajných zájmů obyvatel Šumavy. A většina z 22 šumavských obcí v regionu Národního parku jim kryje záda.

Čtěte také

Pod názvem „Charta Šumavy“ odstartovala nedávno iniciativa, kterou už podpořilo víc než 1.500 lidí. A petice s obdobným obsahem získala před časem 11.000 podpisů. Oba texty mají jedno společné: signatáři v nich žádají „zelenou Šumavu“. Což v praxi znamená, že místo aby si příroda poradila sama, pomáhá jí člověk. Konkrétně například zásahy proti kůrovci.

Takhle si ale divočinu nepředstavují nejen aktivisté z Hnutí duha, ale ani renomovaní odborníci z Mezinárodního svazu ochrany přírody. A před více než dvaceti lety, kdy Národní park Šumava vznikl, si ji tak nepředstavovali ani zdejší politici, včetně těch komunálních z šumavských obcí. Tenkrát se dokonce zavázali, že se bezzásahové zóny parku rozšíří na polovinu jeho rozlohy, a to do roku 2030.

Černé jezero, Národní park Šumava

Dneska jsou bezzásahové zóny na 13 procentech plochy parku a v senátním návrhu zákona se mluví o jejich postupném rozšíření na necelou jednu třetinu. Na dvou třetinách by pak rozvoj turistiky už neměl být podřizován ochraně přírody ani omezením pro novou výstavbu.

Čtěte také

Dokonce by se tam směly pořádat i hony. Pokud tohle všechno projde, hrozí Šumavě zcela reálně vyškrtnutí ze seznamu mezinárodně uznávaných parků.

Prezident Zeman už dal veřejně najevo, že by mu to vůbec nevadilo. Teď se k témuž, pod rouškou boje za „zelenou Šumavu“, de facto chystá i Senát.

K diskusi o tom, co všechno by ztráta statutu národního parku pro Šumavu konkrétně znamenala, je tedy za pět minut dvanáct.

Spustit audio